Autor Kolibe gostovao u Dubrovniku, potpisivao knjige, družio se s čitateljima (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Kanadski pisac i autor bestsellera Koliba William Paul Young sinoć je, nakon Zagreba, i u Dubrovniku predstavio svoje knjige, družio se s čitateljima te potpisivao knjige u palači Sponza. 

Young je, kako sinoć, tako i u knjizi odgovorio na pitanja s kojima se čovjek svakodnevno susreće – zašto Bog dopušta zlo te gdje je kada nam je teško?

- 'U knjizi sam ponudio jednu drugačiju sliku Boga. Trebalo mi je 15 godina da izbrišem lice vlastitog oca s Božjeg lica,' kazao je Young te dodao kako je do takvih priomišljanja došao zbog gledišta u različitim religijama prema kojima Bog ima i muško, i žensko lice. Stoga je Boga u knjizi opisao kao punašnu crnkinju.

Ispričao je i anegdotu koju je doživio s vlastitom majkom.

-'I moja majka je imala problem s opisanom slikom Boga. Kad se on pojavio u mojoj knjizi, nazvala je moju sestru i kazala kako sam heretik!', uz smijeh se prisjetio pisac.

Naime, sam nastanak knjige i njen put od trnja prema zvijezdama bio je poprilično zanimljiv.

Kako kaže, on je muškarac kao i svaki drugi i uvijek sluša ženu. Upravo ona mu je predložila da napiše knjigu za njihovo šestoro djece i tako je nastala Koliba. Knjiga je na samom početku tiskana u tek 15 primjeraka, no na nagovor prijatelja, svoj je rad ponudio nakladnicima. Nakon što ga je 26-ero njih odbilo,Young je sa svojim prijateljima sam objavio knjigu. Međutim, kako je kvaliteta najbolja reklama, ljudi su ju čitali, oduševljavala ih je, preporučivali su ju ostalima te je tako dospjela na listu bestsellera uglednog New York Timesa s nakladom od 20 milijuna primjeraka!

Knjiga je to o ožalošćenom ocu koji četiri godine nakon što je njegova najmlađa kćer oteta odlazi u kolibu u kojoj se to dogodilo, a ono što u njoj nalazi, zauvijek će promijeniti i njega, i njegov život.

Knjiga bi uskoro trebala doživjeti i filmsku adapraticu, a šuška se kako bi jednu od uloga trebala imati i Oprah Winfrey.

Pisac se tom prigodom osvrnuo na Dubrovnik koji ga je oduševio, a posebno noću kad djeluje misterioznije. Imao je i poruku za Dubrovčane:

- 'Možete donositi odluke u vlastitom svijetu, bez obzira na to kako drugi u slomljenim kulturama i svijetu to činili. Nemojte da to bude nešto zamišljeno. Neka to bude nešto s čime ćete se danas suočiti jer za danas vam je dana milost. Budućnost je tajna,' poručio je Young okupljenima.