Družba Pere Kvržice danas na programu HRT-a

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Ekranizacija istoimenog romana jednog od najčitanijih dječjih pisaca Mate Lovraka (Vlak u snijegu, Neprijatelj br.1, Prijatelji, Divlji dječak...) priča je o grupi dječaka koji svojom velikom voljom i složnošću poduzimaju pothvat za dobrobit cijelog sela. Ovu pravu hrvatsku ekranizaciju možete pogledati 26. prosinca na HTV-u 2 oko 16.55.

Zanimljiva fabula građena i vođena didaktičkim principima kroz pustolovine malih junaka daje moralno odgojne smjernice u kojima se ističu ljubav prema prirodi, poštenju i pravednosti.

U filmu glume Mladen Vasary, Predrag Vuković, Berislav Kokot, Boris Vujović, Zoran Havrle, Nikica Halužan, Marina Nemet, Boris Dvornik, Antun Vrdoljak, Adem Ćejvan, Inge Appelt. Scenarist i redatelj je Vladimir Tadej.

Već godinama seoska vodenica nije u pogonu, a središnji je problem mnogih seljaka. Oni za svoje potrebe moraju koristiti parni mlin što je u interesu vlasnika mlina. Seoski dječaci, na čelu s Perom, osnivaju Družbu i zadatak im je svoje slobodno vrijeme provesti obnavljajući vodenicu. Na tom putu očekuje ih niz pustolovina, pa čak i opasnost. Ali posao će im se isplatiti!

Pero, Medo, Šilo i Milo Dijete četvorica su članova Družbe, ali i vrijedni dječaci. Ne boje se nikakvog fizičkog posla, a i znaju čuvati mnoge tajne. Njihova tajnovitost i pustolovni duh ovaj film će pretvoriti u niz uzbudljivih akcija. Film je snimljen 1970. godine.

 

Popularni Članci