Dubrovačka kiparica zadivila Kopenhagen svojim radom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: press materijali
Tijekom kolovoza Iris Lobaš Kukavičić, dubrovačka kiparica, izvela je na poziv proizvođača kartonske ambalaže Hartmann skulpturu u upravi te tvrtke u Kopenhagenu, čime se uvrstila među naše malobrojne stvaratelje s djelima postavljenim u javnim prostorima izvan domovine.

Izvedbom skulptura od kartonske ambalaže za pakiranje jaja kiparica se bavi od razdoblja studija na zagrebačkoj Akademiji, a upravo maštovito korištenje  tog materijala iniciralo je poziv kiparici za izvedbu te figure. Sjedeća figura od kartonske ambalaže, autoričina omiljenog medija, postavljena je u lobbyju, a svojom intenzivnom crvenom bojom predstavlja snažan koloristički akcent u minimalistički pročišćenom crno-bijelom interijeru. Skulptura još uvijek nema ime, a do sredine studenog otvoren je interni natječaj za odabir njenog naziva. Za tvrtku Hartmann-Bilokalnik iz Koprivnice, Iris Lobaš Kukavičić u istom razdoblju obnovila je svoje tri skulpture postavljene pred zgradom 2002. godine Tijekom svoje posjete Hrvatskoj, 21. do 24. listopada  danski kraljevski par obišao je i podružnicu te tvornice u Koprivnici. Kraljica Margareta II. i princ Henrik sa zanimanjem su razgledali skulpture, izrazivši oduševljenje figurama te kiparičinom tehnikom korištenja kartonskog materijala.

Akademska kiparica Iris Lobaš Kukavičić (1976.) izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Od 2005. godine zaposlena je kao asistentica na Odjelu za umjetnosti i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku, no pored svog pedagoškog rada kontinuirano radi skulpture od kartonske ambalaže, bavi se slikarstvom i polaznica je doktorskog studija.