Sve je spremno za otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara, u generalnoj probi uživala mnogobrojna publika

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: lk
Generalna proba Svečanog otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara tradicionalno se održala sinoć ispred crkve sv. Vlaha, i ove godine u režiji Krešimira Dolenčića, uz koreografkinju Larisu Lipovac i kostimografkinju Doris Kristić. Bila je to tradicionalno vesela, raspjevana i rasplesana dubrovačka noć, uvertira u dane kada će glumci, glazbenici i umjetnici 'preuzeti' Grad.

Publika koja je najprije negodovala zbog kašnjenja generalne probe pola sata, skandirala je Dubrovačkom simfonijskom orkestru i Krešimiru Dolenčiću kada je nakon himne pozvao na življu atmosferu. 'Himna je, nije sprovod', povikao je. Glumac Frano Mašković recitirao je Himnu slobodi tijekom podizanja barjaka 'Libertas,' što je uvijek jedinstven osjećaj u srcu svakog Dubrovčanina. Upravo su motiv srca i Grada vizualni identitet Dubrovačkih ljetnih igara, kao simbol koji predstavlja grad kao živi organizam koji slavi i živi umjetnost. 

U ležernoj atmosferi bilo je aplauza, ali i ponekih kritika iz publike. Nekima je nedostajalo humora pa su uzvikivali – 'dosadno je.' Drugima možda nije više do humora od same pomisli na kruzere, stolove i solice, dubrovačke motive koje su autori ove godine uklopili u maštovitu koreografiju. Neke prošlogodišnje dobro prihvaćene elemente Dolenčić je ponovio i ove godine, a svoj sud o ovogodišnjoj ceremoniji donijet će festivalska publika večeras nakon svečanog otvorenja 65. Dubrovačkih ljetnih igara.

Na ovogodišnjem otvorenju nastupaju Dubrovački simfonijski orkestar kojim ravna Filip Pavišić, Udaraljkaški ansambl Sudar s Matejem Meštrovićem, koji je napisao glazbu za ovu prigodu, zatim Gradska limena glazba Dubrovnik, Akademski pjevački zbor Pro musica iz Mostara, Zbor Libertas, Folklorni ansambl Linđo, KUD Stjepan Radić iz Pridvorja, Triko cirkus teatar i Dubrovački trombunjeri. Festivalskom dramskom ansamblu pridružili su se članovi kazališne družine Kolarin, učenici dubrovačkih srednjih škola, baletni odjel Umjetničke škole, članovi više plesnih studija, juniorski igrači Vaterpolskog kluba Jug i dubrovačka dječica. 

Popularni Članci