Izložba o Sorkočevićima zabilježila preko 95 tisuća posjetitelja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački muzeji
Središnja ovogodišnja izložba Dubrovačkih muzeja „Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji“, postavljena u Kneževu dvoru 29. srpnja, jučer, 18. studenog, je zatvorena za javnost.

Izložbu je u nepuna 4 mjeseca posjetilo preko 95 tisuća građana i dubrovačkih gostiju, od čega petstotinjak u okviru besplatnih stručnih vodstava! Projekt je rezultirao i vrijednim katalogom, koji na 350 stranica i s preko 200 ilustracija u boji prati ovu multimedijalnu i interdisciplinarnu izložbu, kao i brojnim promotivnim materijalima te pratećim suvenirima.

- Zahvaljujem od srca svima koji su doprinijeli realizaciji još jednog uspješnog izložbenog projekta Dubrovačkih muzeja, od naših zaposlenika do vanjskih suradnika, posuditelja, pokrovitelja i sponzora, a ponajviše dr. sc. Vjeri Katalinić za silnu energiju koju je uložila u ovaj naš zajednički poduhvat te samostanu Male braće na iznimnoj susretljivosti i spremnosti da nam posude najveći dio materijala.  Jednako tako upućujem i veliko hvala svim građanima koji prate i podržavaju naš rad i napor da kroz ovakve projekte brendiramo Dubrovnik na temelju njegove kulturno-povijesne baštine, povezujući ga s njegovim velikanima i povijesnim događajima – kazala je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać te najavila sljedeći veliki projekt.

- Nastavljamo, dakako, s našim središnjim godišnjim izložbenim projektima, a slijedeće godine ćemo se baviti junacima najveće povijesne kušnje Dubrovnika – Marojicom Kabogom, Nikolicom Bunićem i Jaketom Palmotićem,  njihovom ulogom u konsolidiranju Grada i Države nakon strašnog potresa 1667. godine i svega što je uslijedilo, ali i njihovim mjestom u hrvatskoj i europskoj kulturnoj i povijesnoj baštini – objasnila je ravnateljica Vilać.

Izložba „Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji“ i prateći projekt su realizirani povodom 280. obljetnice rođenja Luke Sorkočevića, prvoga hrvatskog skladatelja simfonija.  Izložba je koncipirana u 16 tematskih cjelina u kojima su obrađeni glazbena kultura Dubrovačke Republike, životi i djela Luke i Antuna Sorkočevića te njihova glazbena ostavština, mjesto i uloga Luke Sorkočevića u hrvatskoj i europskoj glazbi 18. stoljeća, te njegove veze s uglednim suvremenicima, doprinos roda Sorkočevića dubrovačkom kulturnom nasljeđu te notografija i diskografija njihovih djela.

Uz stručnjake iz Dubrovačkih muzeja: dr. sc. Vedranu Gjukić-Bender i mr. sc. Tonka Marunčića, autori pojedinih tematskih cjelina, kao i tekstova u katalogu su i brojni vanjski suradnici, mahom ugledni hrvatski muzikolozi i povjesničari: akademkinja Koraljka Kos, akademik Stanislav Tuskar, akademik Zoran Juranić, akademik Nenad Vekarić, dr. sc. Vjera Katalinić, dr. sc. Ivana Tomić Ferić, dr. sc. Vinicije B. Lupis i Vilena Vrbanić. Likovni postavljač izložbe je Marin Gozze, dok je voditeljica izložbenog projekta i urednica kataloga ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

Ukupno je izloženo 139 predmeta, od čega je 15 iz fundusa Dubrovačkih muzeja, dok su ostali izlošci pristigli iz 17 različitih institucija i pojedinaca posuditelja, najvećim dijelom iz Franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku.

- Riječ je o nastavku iznimno uspješnih središnjih godišnjih izložbenih projekta Dubrovačkih muzeja započetih 2011. godine s izložbom posvećenom Ruđeru Boškoviću, nakon koje su uslijedile izložbe „Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti“ i „Stjepan Gradić: otac domovine“. Iznimno sam ponosna što već redovito dobivamo nagrade struke za ove naše projekte – zaključila je ravanteljica Vilać.

Pokrovitelj projekta je bio Grad Dubrovnik, medijski pokrovitelji Dubrovački vjesnik, The Dubrovnik Times, Soundset Ragusa, DuList, DubrovnikNet, HRT − Radio Dubrovnik i Dubrovačka televizija, a sponzorirali su ga Zračna luka Dubrovnik i Turistička zajednica grada Dubrovnika. Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture RH.

Izložbu je pratila promotivna kampanja u okviru koje su tiskani promotivni letci i deplijani, banneri izložbe su postavljeni na ulazima u staru gradsku jezgru s Pila i Ploča te na Knežev dvor, a brendiran je i autobus javnog gradskog prijevoznika. Plakati izložbe su distribuirani na dubrovačkim oglasnim prostorima u serijama tijekom cjelokupnog trajanja izložbe.

Uz to su za trajanja izložbe svakog petka organizirana i besplatna stručna vodstva za građanstvo te je proizveden široki set suvenira, od svilenih marama i kravata do šalica, torbi, majica i označivača knjiga. Suveniri inspirirani Sorkočevićima, kao i katalog izložbe, su dostupni u muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru.