KAO NOGOMETAŠI 'Imamo 11 glumaca na sceni, među njima i Emersona!' (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Kazalište Marina Držića danas je najavilo novu predstavu pod nazivom 'Mate s onoga svita' autora Jasena Boka u režiji Zorana Mužića na konferenciji za novinare koja je održana u teatru Bursa.

Radi se o satiri u kojoj su obrađene društveno – socijalni fenomeni današnjeg društva, a koja se temelji na narodnoj priči o vragolanu Eru. Predstava poručuje kako gastrabajterstvo u Njemačkoj i drugim zemljama EU. Domišljati Mate je aktualan lik koji na svom putu susreće cijelu paletu soskih mudrijaša, zgodnih udavača, bauštelaca i drugih.

'Današnje predstave ne bave se baš često društveno – socijalnim problemima s kojima se svakodnevno susrećemo. Recimo, izumiranje Hrvata je vrlo važna tema o kojima pričaju samo pojedini stručnjaci na televiziji u emisijama koje se emitiraju za 23 sata. Mene osobno uznemiruje činjenica da izumiremo!', kazao je redatelj te dodao kako satira može nastati jedino ako je utemeljena u društvu.

Glavni lik mate utjelovit će Branimir Vidić Flika koji je kazao kako je sve prošlo u najboljem redu te kako su im sada ostale tek 'slatke muke' koje se odnose na iščekivanje hoće li sve proći onako kako su zamislili.

'Osjećam se kao da igramo za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju! U predstavi glumi jedanaest glumaca, a imamo i Emersona!', našalio se glumac Hrvoje Sebastijan, mislivši na Emersona de Souzu Cruza koji je kazao kako se u Kazalištu osjeća kao da je kod kuće u Brazilu.

'Svi smo mi kao jedan velika obitelj, a kad sam u Kazalištu, osjećam se kao kad sam u Brazilu. Usput, nadam se da će Hrvatska pobijediti na Svjetskom nogometnom prvenstvu!,' kazao je.

Na samom kraju, Edi Jertec je rekao kako se nada kako će dubrovačka publika doći pogledati predstavu te tako zaboraviti na svakodnevne probleme s kojima se susreću.

Osim Branimira Vidića Flike, Edija Jerteca, Hrvoja Sebastijana i Emersona de Souze Cruza, u predstavi će zaigrati Glorija Šoletić, Izmira Brautović, Zdeslav Čotić, Helena Kovačić, Mirej Stanić, Boris Matić i Nika Burđelez.

Skladatelj je Mate Matišić, scenografkinja Anamarija Obradović, kostimografkinja Zjena Glamočanin, suradnik za scenski pokret Alen Čelić, a koautorica songova Nikolina Uroda.

Pretpremjera je zakazana za 27. ožujka, dok će se premijera održati 28. ožujka u 19:30 sati.