Matica hrvatska predstavila zbirku poezije Kate Jerinić

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: MATICA HRVATSKA
Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je zbirku poezije Kate Jerinić „Sjećam se ljubavi“ u atriju Poslijediplomskog središta u ponedjeljak navečer.

Urednik knjige akademik Luko Paljetak kazao je kako ova zbirka nije ni prva za Jerinić, niti prva ili posljednja ljubav.

- Njeni stihovi su izuzetno dobri i jednostavni - rekao je Paljetak, nazvavši zbirku 'sjajnom i potpuno posebnom'.

- Ovo je zbirka pjesama o ljubavi nakon ljubavi. Ljubavi koja je bila, koja još jest i koja će baš zato dolaziti. Sjećanja knjizi daju sjetan ton, ali ga autorica uspješno izbjegava sažetošću lirskog izričaja te reskošću i iskrenošću do koje joj je uvijek stalo, čak i pod cijenu samoranjavanja - izjavio je Paljetak.

- Ljubav kako je piše i vidi Kate Jerinić javlja se u više tematskih razina. Ona je personificirana. Ljubav je za nju osoba, vodič, družica koja ju je vodila kroz poznato i nepoznato. Ali i sama ljubav živi od vlastitog sjećanja - dodao je Paljetak.

Mariela Marković istakla je kako je predstavljanju knjige pristupila kao 'obična čitateljica', a ne kao profesorica hrvatskog jezika.

- Pjesma je mjesto susreta pjesnika i čitatelja i u tom susretu, kao u susretu možebitnih ljubavnika, ljubav i prepoznavanje se ili dogodi ili ne dogodi. A susret sa stihovima bi uvijek trebao biti susret sa sobom - rekla je Marković.

- Jerinić u svojoj zbirci kroz tri ciklusa - Zanosi, Nemiri i Sjene - u kratkim, slikovitim i jednostavnim pjesmama slobodnog stiha nostalgično i čeznutljivo govori o ljubavniku od nekad, vremenu koje je bilo i koje samo kroz stihove opet živi. Govori o gorčini, vlakovima koji odnose, ljubavnicima koji dijele svemir života i svaki put iznova se riječima sastaju - kazala je Marković.

Na kraju, publici se obratila i sama autorica Kate Jerinić.

- Drago mi je da je na promociju došla naša čeljad, ali mi se čini da izgledate nekako potišteno, ili se sjećate i nešto proživljavate, izgledate romantično! Što sam imala reći rekla sam u zbirci, a na vama je da zbirku pročitate i doživljavate vaše ljubavi - rekla je Jerinić.

Promociju je svojim nastupom obogatio Sebastijan Vukosavić.