Rade Šerbedžija u Dubrovniku: 'Nisam član Saveza komunista, ali kapitalizam je opasnost za cijeli svijet!'

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Kazalište Ulysses s Brijuna će svojom kultnom predstavom, Shakespearovim 'Kraljom Learom' u režiji Lenke Udovički i Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi gostovati u Dubrovniku, u petak i u subotu, povodom čega je danas održana konferencija za medije. Uz Šerbedžiju i redateljicu, konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Andro Vlahušić, ravnateljica Ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović te direktor operacija Valamara za Dubrovnik Ivan Karlić. 

Šerbedžija je govor počeo s 'Androm Vlahušićem i samo Androm', kako kaže, jer je ideja o projektu nastala prilikom njihovog privatnog susreta.

- 'Vlahušić je kazao kako bi volio da ja ponovno dođem u Dubrovnik s kazalištem, s čim sam se složio. U našoj prirodi nije ništa drugo nego druženje, stvaranje dobre energije i umjetnosti otvorenog srca. Dakle, zahvaljuem se Andru jer je to njegova akcija, njegova ideja, a mislim da su akcije danas, u našoj zemlji, vrlo važne. Ne samo u kulturi nego i u svemu ostalom,' kazao je Šerbedžija.

Također je dodao i pokoju rečenicu o Ljetnim igrama.

- 'Igre su za mene oduvijek nešto najznačajnije na ovim prostorima. Oduvijek su bile najsvjetlija pozornica iz mojih sjećanja i moje mladosti. A i danas, jer ovaj Grad to nosi, ovaj Grad to zaslužuje,' kazao je Šerbedžija.

Umjetnik je pričao i o teškoćama koje nosi novi, ubrzani ritam života i probleme s kojima se čovjek svakodnevno susreće.

-'Taj nas ritam sviju na neki način uništava i devastira. Ponekad se zaboravljaju prave vrijednosti, ulaganja u prave vrijednosti, a Igre su zbilja nešto u što treba ulagati jer su već odavno postale prava razglednica kulture u svjetskim razmjerima. Htio bih kazati nešto i o najvećem problemu s kojim se susreću Igre, a to je buka. To je glasnost Grada. To je nešto s čim se bore umjetnici, a posebno oni muzički. Borba za tišinu jednako je važna kao i borba za čistu vodu ili zrak, u akciji spašavanja ove naše Zemlje koja srlja u propast. Razumijem kako je upravo to najveći problem Dubrovnika. Vratio sam se i sve je ostalo isto; ti zidovi su ostali isti, bijeli, zanosni, i samo gledam jednu poplavu nekog uzburkanog novog života, počevši od hrane pa do buke,' izjavio je Šerbedžija.

Govoreći o uništavanju svijeta, osvrnuo se i na moderno kapitalističko društvo. 

- 'Nekad znamo kriviti određene političke partije pa kažemo kako su krivi ovi ili oni. Ma nije nitko posebno kriv! Krivo je vrijeme u kojem živimo. To potrošačko vrijeme! Ja nisam član Saveza komunista, ali sam socijalist od mog rođenja. Prošao sam svijet, ali moram reći da je taj pogubni utjecaj kapitalizma jedna opasnost za cijeli svijet,' kazao je umjetnik.  

Udovički je kazala kako je imala tremu jer je s predstavom teško putovati i gostovati budući kako je na Brijunima osmišljeno pet lokacija na kojima se u pravilu odvija.

- 'Imala sam dileme oko toga kako takvu predstavu prebaciti na neko drugo mjesto, no Dubrovnik je jedan uistinu fantastičan grad i dok hodam njime gdje god pogledam zamislim neku predstavu ili događaj,' kazala je redateljica.

Riječ je imao i Vlahušić koji je rekao kako je kazalište pokazalo veliki senzibilitet za projekt na kojem zajedno rade Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Ljetne igre.

-'Kazalište Ulysses želimo tretirati dugoročno. Grad Dubrovnik s Igrama vrši pregovore s Ulyssesom, a želimo potpisati petogodišnji ili višegodišnji ugovor. Za početak smo mi voljni njih ugostiti u Dubrovniku na dulje vrijeme, a tako bi bila ostvarena i suradnja između dvije važne turističke regije,' kazao je gradonačelnik koji je posebnu zahvalu uputio Igrama koje, kako kaže, žele razviti programe izvan razdoblja od 10. srpnja do 25. kolovoza, koliko program Igara traje. 

Medo Bogdanović također je izrazila zadovoljstvo navedenim projektom te je dodala kako će dubrovačka publika i nakon Igara imati priliku za vrhunsku glumu i produkciju.

Na samom kraju Šerbedžija je upozorio posjetitelje da se svakako dobro odjenu jer će se predstava dovijati i na Srđu, a dame da ipak ne nose štikle.

Predstava će se održati 29. i 30. kolovoza na tri lokacije; na skalama od Dominikanaca, taraci tvrđave Revelin i tvrđavi Imperijal na Srđu.