RUFUS WAINWRIGHT ODUŠEVIO DUBROVAČKU PUBLIKU – Zanimala ga i LGBT prava u Hrvatskoj

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DLJI, DD
Rufus Wainwright održao je sinoć solistički koncert na taraci Revelina. Proslavljeni kanadsko-američki kantautor i pijanist nastupio je u sklopu Vip programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara.

Iako njegov dugogodišnji rad detaljnije poznaju tek oni čije je prirodno polje glazbenog interesa kantautorska scena, gledalište je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta. U koncertu su, između ostalih, uživali Dubravko Merlić, glumci Nikša Kušelj i Livio Badurina, pjevač Aljoša Šerić, te fotografkinja Mara Bratoš. Jedino što se može zamjeriti cjelokupnom dojmu jest nepristojnost koju je pokazala nekolicina gledatelja, napustivši svoja mjesta dok se Rufus penjao na bis.

U gotovo sat i pol nastupa Rufus Wainwright prošarao je svojom karijerom, dotaknuvši se većine svojih albuma. Čuli smo tako 'This Love Affair', 'Cigarettes and Chocholate Milk', 'California', 'Vibrate', 'Going to a town', dok je za bis ostavio 'Poses', pjesmu koju je inspirirao boravak u slavnom njujurškom hotelu 'Chelsea Hotel'. Predstavio je i nekoliko pjesama s posljednjeg albuma 'Out of the game' za izvođenje kojih se s piana prebacio na gitaru.

Rufus Wainwright se sinoć dokazao i kao vrstan pripovjedač, održavajući odnos s publikom na zavidnoj razini. Duhovitim opaskama i anegdotama osvrnuo se na svoje glazbene početke i imidž 'gay piano boya', prisjetio se svoje slavne majke, kantautorice Kate McGarrigle, koja je prije tri godine preminula od sarkoma.

Izvedba pjesme 'Hallelujah' Leonarda Cohena, koju je Wainwright snimio 2005. za soundtrack filma 'Shrek' označila je jedan od vrhunaca nastupa. Poslužila je Rufusu da se prisjeti i svog prerano preminulog kolege Jeffa Buckleyja. Buckley, koji se 1997. utopio u Mississippiju, svoju je verziju snimio 1994., udahnjujući joj novi život.- 'Da sam kojim slučajem čuo njegovu verziju prije nego sam snimio svoju, vjerojatno bih odustao', rekao je Wainwright. Iako njegova preinaka originala obojana izrazitom emotivnošću, a Cohenu treba odati počast što ju je napisao, Buckleyjeva je superiornija. 

'Kakva su LGBT prava u Hrvatskoj?', pitao je u jednom trenutku. Smijeh iz publike brzo mu je dao naslutiti odgovor. Naime, Wainwright je još u svojoj mladosti 'izašao iz ormara' i vrlo je otvoren oko svoje spolne orijentacije. Može se reći i da Rufus ne bi bio ni u pola Rufus da nije gay. Prošle godine u kolovozu vjenčao se za svog dugogodišnjeg partnera, Jörna Weisbrodta, i tako 'upao u taj val promjena koji je zahvatio čitav svijet'. Pohvalio se i da mu se uskoro bliži prva godišnjica. - 'Nisam nikad bio zagovaratelj gay braka, naprosto mi se dogodilo, to je nekako sljedeći korak u vezi, zar ne?', rekao je otvoreno. - 'Na mom primjeru vidite da se isplati biti u gay braku, tu sam na pozornici i pjevam za vas'.

Rufus Wainwright info:

Rufus Wainwright uživa reputaciju jednog od najvećih muških vokalista i pjesmopisaca današnjice te se ubraja među najpoznatija kantautorska imena mlađe generacije. Neovisno o tome nastupa li samostalno ili s pratećim sastavom, uvijek iznova osvaja publiku i kritiku originalnim autorskim rukopisom. Wainwright je postigao uspjeh profilirajući vlastiti zvuk u svijetu rock glazbe, opere, teatra, plesa i filma. Iza njega je već sedam studijskih albuma, a skladao je glazbu i 11 originalnih pjesama za kazališnu adaptaciju Shakespeareovih soneta.
Nominant je i dobitnik mnogih prestižnih nagrada i priznanja kao što su Annie Awards, Brit Awards, Dora Mavor Moore Awards, Juno te Grammy Awards.

Stariji kolega, legendarni Elton John, proglasio ga je“najsjajnijim kantautorom na planeti”, a New York Times hvalio njegovu “istinsku originalnost”. Sjajne reference i brojni obožavatelji diljem svijeta čine njegov nastup pravom glazbenom poslasticom 64. Dubrovačkih ljetnih igara. Nadamo se iskreno da će ovakvih 'izleta' u popularnu glazbu biti sve više.