Završio Festival znanosti 2014.

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Festival znanosti u organizaciji Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, po treći je put zaredom održan u Dubrovniku, od 7. do 11. travnja. Tema ovogodišnjeg Festivala bila je „Valovi“, a partneri u realizaciji bili su Institut za more i priobalje, Pomorski odjel, Odjel za akvakulturu i Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Program Festivala započeo je u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik otvorenjem izložbe „Flora otoka Korčule i poluotoka Pelješca“ autora Nebojše Jeričevića. Izložba je predstavila 22 fotografije cvijeća i cvjetnih krajolika koje je autor sretao na šetnjama po otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu. Izložba će biti otvorena do listopada 2014. godine. Program se nastavio projekcijom fotografija „U oku oluje“, Storm Chasers Dubrovnik teama, koje imaju veliku meteorološku dokumentarnu vrijednost. Ovom prilikom su članovi Storm Chasers teama fotografirali „valove“ koje su, na skalinima Uz Jezuite, rukama dočarali učenici Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića.

Dinka Lale s Odjela za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku, održala je interaktivno predavanje „Valovi“ u kojem su se sudionici upoznali s definicijom i vrstama valova. U radionici „Kroz ritam valova“, muzejske pedagoginje Suzane Stanković, sudionici su izrađivali skulpture valova od žice presvučene vatom umočenom u gips. Prvi dan Festivala znanosti završio je stručnim vodstvom po izložbi „Šum mora“ koje je održala autorica izložbe Ana Kuzman.

Drugog dana domaćin Festivala je bio Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, gdje je održano predavanje i radionica na temu ˝Sastav i metode istraživanja jadranskog planktona˝. Voditelj je bio Rade Garić, a programu su prisustvovali učenici Gimnazije Dubrovnik. Tom su se pilikom učenici upoznali s metodama uzrokovanja planktona, glavnim skupinama planktona te s rezultatima posljednjih znanstvenih istraživanja na tu temu. Nakon predavanja zainteresirani su imali priliku promatrati glavne predstavnike mesozooplanktona pod mikroskopskom lupom.

„Medijskom kulturom protiv valova medijske manipulacije“ bila je tema trećeg dana Festivala. Tom je prilikom Đorđe Obradović na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku, održao predavanje o manipulaciji u medijima. Predavanju su prisustvovali učenici trećeg razreda Privatne gimnazije Dubrovnik koji su se upoznali s problemima slobode u medijima, dobili kratak uvid u novinarsku struku te uvidjeli važnost medijskog obrazovanja. Nakon predavanja uslijedio je posjet UNIDU televiziji, kao i UNIDU radiju gdje su učenici mogli sudjelovati u radijskom programu.

Četvrti dan Festivala protekao je u druženju s učenicima drugih razreda Osnovne škole Marina Držića te s učenicima četvrtih razreda Osnovne škole Lapad, i to u prostorima Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku. U sklopu predavanja na temu „Život na rubu˝, Ana Bratoš Cetinić i Ivana Prusina održale su prigodnu radionicu, kao i posjet biološkom laboratoriju. Riječ je bila o bićima koja žive na rubu kopna i mora te o problematici opstanka s kojom se suočavaju.

Ovogodišnji Festival znanosti u Dubrovniku završio je u petak, 11. travnja predavanjima i radionicama na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku. Sudionici su imali prilike vidjeti brodostrojarski laboratorij, laboratorij hidraulike i pneumatike kao i nautički simulator te simulator strojarnice. Program su vodili Mate Jurjević, Žarko Koboević, Ivica Đurđević-Tomaš i Nikša Koboević. U programu su sudjelovali učenici Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik.

Popularni Članci