Zbor Libertas gostovao u Ohridu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Zbor Libertas/Facebook
Članovi zbora Libertas boravili su od 27. do 30. studenog u Ohridu. Kako je planirano, održali su cjelovečernji koncert u katoličkoj crkvi Sv. Kirila i Metodija, kojeg je publika jako lijepo primila. Nakon nekoliko klasičnih i duhovnih skladbi uslijedio je niz tradicionalnih dalmatinskih napjeva te nekoliko pjesama dubrovačkog skladatelja Đela Jusića. Odjednom su svi ljudi u crkvi postali jedan veliki zbor i uživali u zajedničkom pjevanju.

Koncert je bio najavljen od strane medija, a i plakati su pozivali na nastup Dubrovčana. No, kako su članovi zbora odmah krenuli u obilazak, kupnju suvenira i kušanje lokalnih specijaliteta, zainteresirali su domaće ljude te ih privukli na koncert.

Za vrijeme boravka u Ohridu zbor Libertas imao je izvrsnog domaćina u kojem je stekao i velikog prijatelja, profesora Velka Todevskog.  Todevski je ugledan glazbeni umjetnik i pedagog, osnivač ansambla „Solisti na FMU“ u kojem već 15 godina djeluju studenti gudačkog odjela Muzičkog fakulteta u Skopju. Velko Todevski je dobitnik više nagrada i priznanja, a vrlo zapažen bio je njegov doprinos u glazbenom dijelu programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Dok se dojmovi s gostovanja slažu i dogodovštine prepričavaju, pjevači Libertasa već razmišljaju o sljedećoj obvezi, tradicionalnom Božićnom koncertu i kolendi kada će svojim sugrađanima poželjeti sve najbolje za blagdane i ubuduće. Sljedeća je godina obljetnička pa će i pripreme za svečani koncert početi ubrzo nakon blagdana.

Članovi zbora vjeruju kako neće proći puno vremena do sljedećeg putovanja jer gostovanja su najbolja nagrada za njihov predani rad. Lijepo bi bilo, stalno ističu, kada bi se i pokoja mlađa osoba učlanila u zbor i donijela dodatnu svježinu i nove prijatelje.