Otvara se izložba "Držićev mozaik složen rukama najmlađih", radovi su nastali na višemjesečnoj likovnoj radionici

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dom Marina Držića
Dom Marina Držića s veseljem poziva na otvorenje izložbe radova djece polaznika višemjesečne likovne radionice ,,Držićev mozaik složen rukama najmlađih“ koja će se održati u Domu Marina Držića u četvrtak, 9. svibnja 2024., u 18 sati.

Ustanova u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića i muzejska pedagoginja Jasmina Runje pripremili su još jedan umjetnički izazov za malene kreativce – mozaik s motivima iz dramskih djela i života najvećega hrvatskoga komediografa Marina Držića. Sveukupno je sudjelovalo 22 polaznika koji su, kombiniranim likovnim tehnikama, oblikovali i oslikavali vlastite mozaike složene od malenih kockica od glinamola. Na radovima se, osim prikaza Marina Držića kao svećenika i pisca, mogu uočiti detalji s naslovnica prvih izdanja njegovih knjiga iz 1551. godine, kao i oni iz Držićeve sobe koja je dio stalnoga postava Doma Marina Držića te razni prikazi mitoloških i stvarnih likova iz Držićevih dramskih djela koje su polaznici oživjeli svojom maštovitošću i originalnošću.

Višemjesečne likovne radionice Doma Marina Držića godinama su nezaobilazno mjesto susreta i stvaranja polaznika svih uzrasta, a cilj im je motivirati polaznike na aktivno i samostalno otkrivanje svijeta oko sebe, posebice povijesti i kulture grada u kojem odrastaju, pružiti priliku svakom djetetu razvijati vlastiti umjetnički jezik te poticati timski rad i suradnju. 

Iz teksta kataloga izložbe autorice Ane Saltarić: ,,Dijete je umjetnik u svojem istraživanju, igri i učenju svijeta oko sebe, a crtanje i slikanje jedan su od načina neverbalnoga izražavanja njihovih emocija. Tako se na izloženim radovima, u svakom potezu kista, načinu slaganja i lijepljenja kockica, reflektira svaki mali umjetnik, polaznik ove radionice. Za opis njihovoga stvaralaštva i više je nego prigodna Držićeva misao: ,,Dilo ne laže kad je u srcu ljubav“ jer su likovni radovi uistinu dokaz njihovoga truda, upornosti, iskrenosti i ljubavi prema umjetnosti.“

Popularni Članci