DURA i mladi kreativci organiziraju Dane kulturnih/kreativnih industrija Dubrovnik

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: DURA
Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Ministarstvom kulture i pojedincima i udrugama iz kulturnog i kreativnog sektora od 3. do 5. studenog organizira „Dane kulturnih/kreativnih industrija Dubrovnik“.

Cilj je podizanje svijesti o važnosti stvaranja klastera te poticati kreativne pojedince da razvijaju nove ideje i poruke kojim će djelovati  na društveno umrežavanje i razmjenu iskustva te time doprinijeti razvoju poduzetništva kreativnih industrija.

„Dani  kreativnih/kulturnih industrija“ su zamišljeni kao dvodnevna manifestacija koja bi  objedinila sve raspoložive snage dubrovačke “kreativne scene” (arhitektura, dizajn, film, glazba, informacijsko-komunikacijske tehnologije, kazalište , likovna umjetnost, fotografija i nakladništvo) te time postala jedinstvena manifestacija takvog karaktera na području Grada Dubrovnika.

“Dani kulturnih/kreativnih industrija” uključuju više raznovrsnih kulturno-javnih sadržaja kvalitetnog tipa namijenjenih kako osobama iz struke tako i najširoj publici. Riječ je o izložbama, koncertima, tribinama, predstavama i projekcijama. Cilj je da ovo kulturno događanje ima i edukativni karakter, stoga se planiraju organizirati radionice i predavanja eminentnih stručnjaka s područja kreativne/kulturne industrije. Putem ove manifestacije također bi osigurali bolje povezivanje ponude vještina i potražnje tržišta rada, partnerstva umjetničkih škola, sveučilišta i tvrtki, te omogućili bolju promociju umjetnika i kulturnih djelatnika na širem području RH i inozemstva.

Ciljevi koji se žele postići poticanjem razvoja kulturnih i kreativnih industrija su: organizacija i stvaranje prostornih preduvjeta za djelovanje i prezentaciju rada kulturnih i kreativnih industrija, zapošljavanje, vidljivost Grada (kulturne/kreativne industrije imaju potencijal profiliranja gradova) te urbani razvoj (kulturne/kreativne industrije su se pokazale kao pokretači za revitalizaciju pojedine gradske četvrti koje su bile u lošem stanju).

Također dio rezultata radionica i okruglog  stola koristit će se prilikom razrade programa kandidature Grada za „Europsku prijestolnicu kulture“ te će neki od umjetnika i kreativaca koji su pozvani na sudjelovanje na danima kreativnosti isto tako biti sudionici radnih sastanka.

Ne od događanja u sklopu Dana kulturnih/kreativnih industrija su rasprava i predavanje o identitetu Grada, radionica Superstorea na temu dubrovačkih suvenira te završna večer PechaKucha predstavljanja. Detalje pogledajte u priloženom dokumentu. 

Kreativci koji uz Razvojnu agenciju DURA pokreću Dane kreativnih i kulturnih industrija: Davor Bušnja, arhitekt, Made Milićević, grafički dizajner, Marita Bonačić, produkt dizajner, Nora Mojaš, grafički dizajner, Aljoša Lečić, glazbenik

 

Priložene datoteke: DKKI_2014_-_program_27-10.pdf

Popularni Članci