OPREMANJE ODJELA ZA PALIJATIVNU SKRB U ZAVRŠNOJ FAZI Ferri Certić: Dobili smo 'Abramovičevu jahtu', ali nemamo za gorivo

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Građevinski radovi na uređenju Odjela za palijativnu skrb Opće bolnice Dubrovnik završeni su još u srpnju, no odjel još uvijek nije primio pacijente. Pitanje je na Sjednici županijske skupštine aktualizirala vijećnica Luce Gvozden.

-'Radovi su završeni u zadanim rokovima, HZZO je osigurao 30 kreveta, no iz nepoznatih razloga Odjel za palijativnu srb još nije stavljen u funkciju', pitala je Gvozden.

Župan Nikola Dobroslavić je podsjetio kako je otvaranje Odjela za palijativnu srb pokrenula Županija u suradnji s Općom bolnicom Dubrovnik te Gradom Dubrovnikom, Zakladom 'Blaga djela' i Dubrovačkom biskupijom.

-'Uistinu, mrežom HZZO-a predviđeno je 30 ležajeva. Mi smo tražili da ih bude 60, ali i 30 je svakako dobar teren da taj projekt može započeti s radom. Poduzet ću sve da sa sanacijskim upraviteljem bolnice vidim u čemu je problem', odgovorio je župan Nikola Dobroslavić.

-'Istina je da su građevinski radovi završeni, ali to je samo prva faza', rekao je za Dubrovački dnevnik sanacijski upravitelj Opće bolnice Dubrovnik Jerko Ferri Certić. Dodaje kako je Odjel trenutno u fazi opremanja. –'Natječaji su provedeni i svakodnevno se oprema i kreveti unose na odjel. Primopredaja će biti izvršena u prvom tjednu 2014. godine. Nakon toga će na teren izaći inspekcija Ministarstva zdravlja koje treba izdati dopusnicu za početak rada.

No, opremanje odjela i dopusnica Ministarstva ne znače da će odjel primiti i prve pacijente. Bolnici kronično nedostaje financijskih sredstava. –'Od HZZO-a ne primamo dovoljno sredstava niti za osnovne plaće, a od nas se očekuje da radimo čuda. Jedan krevet dnevno košta oko 700 kuna, a mi ih imamo 60. To vam je kako da vam netko pokloni Abramovičevu jahtu, a vi nemate za gorivo', kaže Ferri Certić. –'Kada završimo sa opremanjem odjela trebat ćemo svi zajedno sjesti i revidirati projekt te vidjeti kako osigurati sredstva'.

Ipak, napominje Ferri Certić, sredstva će pronaći. –'Odjel će biti otvoren pa makar za početak i sa 20 kreveta', najavio je. Kao utjehu navodi kako će Odjel za palijativnu skrb biti opremljen prema posljednjim i najvišim standardima. –'Ono što je sigurno jest da takvog još nema u Hrvatskoj'.

Podsjetimo, izgradnja i uređenje odjela koji će podići razinu zdravstvene zaštite u dubrovačko neretvanskoj županiji definirana je sporazumom iz prosinca 2012. Zaklada 'Blaga djela' za Odjel palijativne skrbi izdvojila je četiri milijuna kuna, OB Dubrovnik 2,2 milijuna, Županija i Grad Dubrovnik po dva milijuna te Dubrovačka biskupija 400 tisuća kuna. Radove je izvela tvrtka Tromont.

Petar Ipšić

 

Popularni Članci