TKO ĆE S KIM? Počinje Festival demokracije, na jugu kampanja već odavno u tijeku

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Hrvati će za nešto više od dva mjeseca izaći na birališta. Parlamentarni izbori bit će prvi u nizu, nakon čega će uslijediti izbori za Europski parlament i predsjednički izbori. U jednom tjednu mnogo je toga postalo jasnije, nakon što je premijer Andrej Plenković obznanio kako će Hrvatski sabor biti raspušten 22. ožujka. Nije dugo trebalo čekati za konačne potvrde političkih stranaka o samostalnom ili zajedničkom izlasku na izbore i tako su prestale sve špekulacije koje su se o tome pojavljivale mjesecima.

Kao što je ovoga tjedna postalo jasno, SDP izlazi na izbore u koaliciji od 10 stranaka ljevice i centra, a to su još stranka Fokus, IDS, PGS, Reformisti, Centar, Radnička fronta, Stranka s imenom i prezimenom, Glas i HSS. Stranka Možemo! izlazi uglavnom samostalno, kako su i najavili, s tim da su s SDP-om i ostalima postigli dogovor o takozvanim ''točkastim koalicijama'', odnosno zajedničkom izlasku na izbore u nekim izbornim jedinicama. Most izlazi na izbore u koaliciji s Hrvatskim suverenistima. Domovinski pokret ipak neće na izbore u navedenoj desnoj koaliciji, dok u lijevu nisu ušli i Socijaldemokrati. Izlazak na izbore najavio je i Ivica Todorić koji je osnovao stranku ''Zajedno Hrvatska'', kao i Damir Vanđelić s novoosnovanom strankom ''Republika''.

Dominacija HDZ-a 2020.

Na prošlim izborima zastupnika u Hrvatski sabor u X. izbornoj jedinici, koji su provedeni 4. i 5. srpnja 2020., najviše glasova tradicionalno je osvojio HDZ. Od tada ukupno 397 508 birača, glasovalo je 196 058 birača, odnosno 49,32 posto. HDZ u koaliciji s Hrvatskom demokršćanskom strankom  tada je osvojio 78 451 glas, odnosno 40,86 posto glasova birača. SDP u koaliciji s većinom današnjih koalicijskih partnera osvojio je 13 466 glasova, odnosno 34,27 posto. Most je osvojio 23.149 glasova, odnosno 12,05 posto, Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti i ostatak desne koalicije 19.74, odnosno 10,28 posto. Što se tiče ljevice i centra, koalicija u kojoj su bile stranke ''Pametno'', ''Fokus'' i ''SIP'' osvojila je na jugu 10 356 glasova, odnosno 5, 39 posto. Ove će stranke na Parlamentarnim izborima 2024. izaći zajedno s SDP-om. Platforma Možemo!, među kojima su bili i dubrovački 'Srđevci', tada je osvojila 8.251 glas, odnosno 4,29 posto.

Preračunato u mandate, HDZ je tada u X. izbornoj jedinici osvojio 7 mandata, SDP 3, Most 2, Domovinski pokret i Suverenisti jedan mandat, a stranka Pametno i partneri također jedan mandat. Jedini saborski zastupnik iz samog Dubrovnika u ovom mandatu bio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Suradnja na ljevici

Najavljeni izlazak na izbore koalicije predvođene SDP-om, koji će ovoga puta na izbore i sa strankom Centar, uz ostale koalicijske partnere, komentirale su dubrovačke političarke za koje je očekivati kako će se naći na izbornoj listi ove koalicije za X. izbornu jedinicu.

Gradska vijećnica SDP-a i v.d. predsjednice dubrovačkog SDP-a Anita Bonačić Obradović pozdravlja dogovor stranaka ljevice.  "Drago mi je što su ostale stranke prepoznale SDP kao glavnog lidera oporbe i shvatile da sinergijom napokon možemo pobijediti HDZ i vratiti ljudima nadu", kaže Bonačić Obradović.

Priznaje kako će trebati dosta toga uskladiti jer je ipak riječ o velikom broju stranaka.

"Nije to sigurno lako, to je stvar predsjednika stranke i pregovaračkog tima. Znam da je medijima najzanimljivije tko će gdje biti, na kojoj poziciji, ili koliko će SDP imati, a koliko neke druge stranke, ali mislim da je sad stvarno najbitnije da je u centru pozornosti čovjek. Mislim da je ljudima pun kufer toga gdje će tko sjediti i tko će koju poziciju imati već ih interesira što to znači za njih, za malog čovjeka, za umirovljenika kojem je 300 eura mirovina, za čovjeka koji radi na poslu koji je malo plaćen, za čovjeka koji ne može doći do radnog mjesta ako nema člansku iskaznicu HDZ-a'', rekla je Bonačić Obradović.

Koaliciju je komentirala i članica stranke Centar Viktorija Knežević.

"Komentar bi bio - ili HDZ ili Hrvatska! To je konačno shvatila velika skupina stranaka, svi smo po strani stavili nesuglasice i mobilizirali se oko ostvarenja tog važnog cilja. Jer zaista, ako sada ne uspijemo smijeniti HDZ na ovim izborima, Hrvatska klizi prema scenariju koji se događa u Srbiji, u zemljama gdje su režimi "zapekli" i toliko izmijenili procese da više nema povratka ili je povratak izuzetno težak'', kazala je Knežević.

U Splitu problemi već prvog dana

I dok u Dubrovniku, primjerice, Bonačić Obradović i Knežević nemaju javnih političkih nespojivih stavova i međusobnih sukoba, u Splitu, najvećem gradu koji obuhvaća našu izbornu jedinicu, negativne reakcije na najavljenu koaliciju stižu već prvoga dana jer su prethodnih godina bili u brojnim sukobima.

 Gradski odbor splitskog SDP-a ne podržava koaliciju s Centrom Ivice Puljka na državnoj razini i organizirat će unutarstranački referendum kako bi se članovi mogli izjasniti o predizbornoj suradnji. Osim što tvrde kako im programi nisu usuglašeni ni na ideološkoj razini, Puljka su optužili za kupovinu njihovog vijećnika, a za njegovo upravljanjem Gradom Splitom rekli  su kako je kao i u ''najgorim danima HDZ-a, Keruma ili SDP-a'' te da njegovu vlast obilježava ''netransparentnost, politička trgovina, klijentelizam i pogodovanje donatorima, prijateljima i stranačkim članovima.''

Možemo! i 'Srđevci'

Dubrovačka stranka “Srđ je grad“ i „Možemo!“ potpisali su strateško partnerstvo kao uvertiru u zajednički izlazak na izbore u X. izbornoj jedinici već ranije, iako je njihova suradnja postojala već i na prethodnim izborima 2020. godine. Tada su se na listi za X. izbornu jedinicu, između ostalih našli i Đuro Capor, Igor Miošić, Petra Marčinko i Svjetlana Jelavić Dean, ali i Igor Legaz, koji je također bio s njima na listi za Gradsko vijeće. Ljubav između 'Srđevaca' i Legaza vrlo brzo je pukla, a kao što je poznato, Legaz se prije svega protivio njihovom osnivanju političke stranke te je smatrao kako bi njihovo javno djelovanje trebalo ostati ''nepolitično i u korist građana''.

Cilj 'Srđevaca' i Možemo! na jugu je zasigurno ovoga puta prijeći izborni prag i osvojiti mandate. Ovoga puta u ostatku Hrvatske nisu tek platforma koja je nastala na krilima aktivizma , nego su već tri godine na javnoj sceni i u poziciji za pokušati ispraviti sve ono u načinu upravljanja na što su upozoravali. Protekle tri godine na vlasti pokazali su što mogu ili ne mogu, a kako im to govore politički oponenti.

Ljevica i desnica u srazu na jugu

Iako je u ovom tjednu postalo jasnije i konkretnije tko bi mogao s kime na izbore i tko ima kakve afinitete, na dubrovačkoj političkoj sceni sve je to bilo očito već ranije. Politički oponenti sve češće su u javnim medijima i u međusobnim raspravama. Viktorija Knežević u ime stranke Centar već mjesecima je u kampanji, zajedno s Marijanom i Ivicom Puljkom obilazi Županiju, komuniciraju zajedničke političke stavove i organiziraju druženja s građanima.

Počela su i predizborna sučeljavanja stavova pa su tako ovoga tjedna razmijenili stavove HDZ-ov Marko Potrebica i Srđevac Đuro Capor u eteru radio Dubrovnika. HDZ Srđevcima spočitava aktivizam i nedostatak odgovornosti, a Srđevci HDZ-u klijentelizam i korupciju. Potrebica je pritom Caporu replicirao kako HDZ vodi Grad Dubrovnik već dva mandata bez afera.

I HDZ je u kampanji već neko vrijeme. Iza njih je u proteklom mandatu završetak povijesnog projekta, Pelješkog mosta, u samom Gradu i najvećeg projekta cestovne infrastrukture, rekonstrukcije Lapadske obale. Gradonačelnik Franković više puta je isticao kako je kroz poziciju zastupnika u Saboru komunicirao brojne dubrovačke probleme i sudjelovao u donošenju zakona koji olakšavaju probleme lokalne sredine poput upravljanja prometom oko povijesne jezgre ili suočavanjem s prekomjernom apartmanizacijom. Sam premijer Andrej Plenković bio je tijekom proteklog mandata čest posjetitelj Dubrovnika gdje je nazočio raznim otvaranjima završenih projekata.

Desnica bez radikalnih aktivnosti

Most je u Dubrovniku u proteklom mandatu doživio kadrovske promjene. Dotadašnja najistaknutija figura, Maro Kristić bio je visoko na listi na Sabor, a sada više nije član te stranke. Njihov koalicijski partner na nacionalnoj razini, Hrvatski suverenisti u Dubrovniku su u koaliciji s gradskim HDZ-om. HDZ na jugu uglavnom nema problema s radikalnom desnicom, kao što to ima Andrej Plenković.

Naredni tjedni bit će velika priprema za festival demokracije. Politički akteri bit će puni planova, projekata, analiza i kritika. Na građanima je važan zadatak, odabrati političku opciju i kandidata za kojega  vjeruju kako će zastupati njihove stavove i uvjerenja i sudjelovati u donošenju odluka na najbolji mogući način.

LK, IS

Popularni Članci