SRAMOTA Na plažama dubrovačkih hotela osobe s invaliditetom se ne mogu kupati

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Grgo Jelavić/PIXSELL
Nijedan dubrovački hotel na svojoj plaži nema lift za osobe s invaliditetom

Niti jedan dubrovački hotel, uključujući one s najvišom kategorijom, nema olakšan ulaz u more osobama s invaliditetom, točnije rečeno lift. Jasno je i zašto – broj invalida-turista koji dolaze u Dubrovnik, zanemariv je u odnosu na druge skupine, pa se hotelima ne isplati ulaganje, ali i održavanje lifta. No bez obzira na ekonomsku isplativost, postavlja s pitanje je li se na ovaj način obitelj Lukšić, Valamar, Dubrovački vrtovi sunca i svi ostali odnose prema osobama s invaliditetom kao građanima drugog reda?

Zrinka Marinović iz Lukšićevih Jadranskih luksuznih hotela objašnjava što su sve uradili kako bi olakšali odmor osobama s invaliditetom.

- Hoteli s pet zvjezdica kompanije Jadranski luksuzni hoteli (ALH) na dubrovačkom području u trenutku rekonstrukcije ispunili su sve uvjete propisane pravilnikom o kategorizaciji hotelskih objekata, pa tako i u dijelu koji se odnosi na potrebe osoba s invaliditetom. Radi se o osiguranju uvjeta i omogućavanja nesmetanog pristupa, kretanja i boravka osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Uvjeti koji su propisani pravilnikom, a osigurani su u hotelima tvrtke Jadranski luksuzni hoteli (Hotel Excelsior, Hotel Dubrovnik Palace, Hotel Bellevue i Hotel Croatia u Cavtatu) odnose se na propisana mjesta na parkiralištu ispred hotela, osiguranje adekvatnog ulaza u hotele te pristup javnim prostorima poput restorana. Poštujući najzahtjevnije standarde hotelske industrije, u svakom od hotela s pet zvjezdica ALH u ponudi su i sobe potpuno prilagođene osobama sa posebnim potrebama – kaže Marinović.

Međutim, mogućnosti olakšanog ulaza u more nema. Marinović objašnjava zašto.

- Obzirom da do sada nismo imali zahtjeve za postavljanjem liftova za osobe s invaliditetom na plažama hotela, isto nemamo u ponudi. Međutim, ukoliko se pojavi potreba za tim, naravno da ćemo to i omogućiti.

Slična situacija je i u Dubrovačkim vrtovima sunca koji pripadaju hotelskoj grupaciji Radisson Blu. No, oni za neimanje lifta ne okrivljuju manjak upita, već probleme druge prirode.

- S obzirom da nema prirodnog pristupa plaži unutar našeg resorta za osobe s invaliditetom, isti se morao izgraditi. Međutim, nije bilo moguće graditi takav pristup bez građevinske dozvole, a obzirom da se radi o pomorskom dobru nije bilo moguće tražiti građevinsku dozvolu prije dobivanja koncesije za korištenje predmetnog pomorskog dobra – napominje Ines Šimunović iz Odjela za odnose s javnošću.

Koncesiju bi ipak uskoro trebali dobiti.

-Krajem prošle godine raspisan je natječaj, a mi smo odabrani kao najpovoljniji ponuditelj. U našoj ponudi se nalazi rješavanje tog problema o kojem pitate. Predviđena je gradnja rampe za ulaz u more, te dizalo za plažu. To bi se trebalo napraviti u roku od dvije godine – ističe Šimunović.

Kazala nam je koje sve pogodnosti imaju osobe s invaliditetom u Dubrovačkim vrtovima sunca.

- Naš resort je po svim standardima prilagođen gostima s invaliditetom i posebnim potrebama, kao i svi vanjski sadržaji resorta.  Restorani i javni prostori imaju invalidske pristupe, rampe ili dizala. Također, posjedujemo i mobilno dizalo za olakšani ulaz u bazene, osigurana invalidska mjesta na parkingu i u unutarnjoj garaži. Svi naši restorani i javni prostori imaju invalidske WC-e, a svi liftovi imaju tipkala za slijepe i slabovidne osobe. Čak je i naša kongresna dvorana tehnički opremljena zvučnom petljom za gluhe i gluhonijeme osobe. Što se tiče smještajnih jedinica u hotelskoj zgradi ima 17 soba te 7 rezidencija u potpunosti prilagođenih za osobe sa posebnim potrebama. Od samog početka našeg poslovanja posvećujemo veliku pažnju i pozornost da osobe sa invaliditetom imaju iste mogućnost u našem resortu kao i svi ostali gosti te da mogu uživaju u svim pogodnostima koje resort nudi. Smatramo to našom obavezom i dužnosti te sada kada imamo koncesiju sve naše planove provest ćemo i u djelo – zaključuje Šimunović.

Kontaktirali smo i hotelsku grupaciju Valamar, ali oni su se oglušili na naš upit.

Svaka čast hotelskim grupacijama na trudu i brizi za invalide. Međutim, još uvijek je na snazi bolna činjenica. Dubrovnik se diči najboljim i najljepših hotelima u čitavoj Hrvatskoj, ali u istim tim hotelima, ako se u moru žele okupati osobe s invaliditetom, teško će to učiniti.

Nažalost, i Lukšići i Valamar i Štrok i svi ostali o ovome su trebali misliti kada su krenuli u gradnju hotela. Ali jasna je njihova logika. Investicija se u ovom slučaju ne vraća. Da ne postoji pravilnik o kategorizaciji koji propisuje što se mora napraviti za osobe s invaliditetom, ako se želi dobiti pet zvjezdica, sumnjamo da bi im izgradili i najobičnije sobe, a kamoli ulaz u more.

Naime, ekonomska računica, izgleda da im je jedina religija. Svi mi u Gradu dobro znamo da im je profit stavka broj jedan, a za osobe s invaliditetom, građane i društvenu zajednicu, gotovo uopće ne mare.

Ili ja možda griješim. Što su to oni posebno napravili za društvenu zajednicu osim koncerta Bryana Ferryja? Jesu li kad čuli za društveno odgovorno poslovanje? Koje udruge koje brinu o osobama s posebnim potrebama financiraju?

Popularni Članci