Evo tko su ovogodišnji laureati po odluci Županijske skupštine

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Na 19. sjednici skupštine Dubrovačko-neretvanske županije nakon provedene rasprave jednoglasno su donesene odluke o javnim priznanjima koja se dodjeljuju uz Dan Županije i blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje s postuhumno  Nikoli Miroševiću.  

Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodjeljuje se Nevenu Faziniću, VK Neptun Dubrovnik, Caritasu Dubrovačke biskupije, Udruzi Radost iz Ploča.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju, dodjeljuje se Pavu Orepiću i Mandolinskom orkestru kulturno umjetničkog društva iz Metkovića.

Sve su nagrade donesene jednoglasno i na Odboru i na Županijskoj skupštini.

Nikola Mirošević

Dr. sc. Nikola Mirošević bio je redoviti profesor Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Jedan je od najvažnijih vinogradarsko-vinarskih znanstvenika u Republici Hrvatskoj Rodio se u Blatu 1943. u jednoj od najstarijih tradicionalnih vinogradarskih obitelji Korčule. Tijekom svog rada obnašao je mnoge fakultetske dužnosti i bio je dugogodišnji Predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo (1987. – 2003.).Glavna znanstvena i istraživačka aktivnost bila mu je je biološka i tehnološka  valorizacija  autohtonih introduciranih kultivara loze, te razmnožavanje, rasadničarstvo i osnivanje novih vinograda. Značajna je njegova uloga u provedbi znanstvenog i stručnog rada na Regionalizaciji vinogradarske proizvodnje i Zaštiti kontroliranog podrijetla vina u Hrvatskoj. Autor i suautor je više od sto znanstvenih radova i niz kapitalno vrijednih knjiga, uključujući Ampelografski atlas Hrvatske, Atlas hrvatskog vinarstva i vinogradarstva te monografija o najvažnijim hrvatskim vinima.

Prof.dr.sc. Nikola Mirošević, djelujući više od pet desetljeća, ostavio je dubok trag u znanstvenom, nastavnom, stručnom i publicističkom radu o uzgoju vinove loze. Za naglasiti je da je jedan od najplodnijih pisaca iz vinogradarstva u Hrvatskoj. Svojim je znatnim opusom pokazao najviše domete u ovim znanstvenim granama i svojim zalaganjem utjecao na snažan razvoj vinogradarstva i vinarstva u Hrvatskoj tijekom svoga radnog vijeka, a posebno na preporod i snažan uzlet u razvoju vinogradarstva i vinarstva u samostalnoj Hrvatskoj.

Neven Fazinić

Neven Fazinić rođen je 1950. godine u Splitu. Živi i radi u Korčuli. U Zagrebu je stekao zvanje inženjera telekomunikacija. 1970-ih godina počinje se baviti fotografijom amaterski, a posljednjih 50 godina intenzivno dokumentarnom i umjetničkom fotografijom. Uz fotografiju, bavi se i video snimanjem, izradom dokumentarnih video filmova i prikupljanjem materijala vezanih uz otok Korčulu, Mljet i Lastovo te poluotok Pelješac, pisanjem otočke kronike i povijesti, istraživanjem flore i faune i dr.

Neven Fazinić je i kronolog grada Korčule, a kronološke zapise vodi od 1970. godine. Kultuma i prirodna baština grada i otoka Korčule nalazi u Nevenu velikog pobornika njenog očuvanja. Od 1998. započinje s pisanjem knjiga i objavljivanjem pisanih materijala iz očeve ostavštine. Danas u njegovom privatnom arhivu može se naći na tisuće fotografija (oko 500.000), pisanih materijala, dokumentarnih i tonskih zapisa. Posebno treba izdvojiti projekte “Kameni grbovi grada i otoka Korčule “, ,, Kameni križevi otoka Korčule “, “Crkve, crkvice, kapelice i spilje Gospe Lurdske otoka Korčule ” i video filmove o Korčuli.

Veslački klub Neptun

Veslački klub “Neptun” je u 2023. godini proslavio 100 godina od osnivanja kluba, ali i neprestanog djelovanja na razvoju veslačkog sporta u gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, odgoju mladih I ostvarivanju vrhunskih sportskih rezultata.

Od svog osnutka 1923. godine, Veslački klub “Neptun” je odgojio generacije mladih veslača I sportaša, ostajući vjeran temeljnom cilju, a to je razvoj veslačkog sporta i pravilnog odgoja mladih ljudi.

Prolazeći kroz desetljeća teških vremena, članovi i Uprava kluba uspjeli su zadržati opstojnost Neptuna na ponos građana Dubrovnika i žitelja Dubrovačko-neretvanske županije.

Caritas Dubrovačke biskupije

Caritas Dubrovačke biskupije karitativna je ustanova Katoličke crkve te neprofitna organizacija. Organizirano djeluje od 1990. godine.

U proteklom jednogodišnjem razdoblju posebnu pažnju pridavali su osobama s invaliditetom i ostalim tjelesnim i mentalnim oštećenjima.

Kontinuiran rad na poticanju doniranja, novca, hrane i higijenskih proizvoda, odjeće, obuće, rabljenog namještaja. lznova pronalaze nove i zanimljive načine kako potaknuti ljude na interakciju za potrebite (npr. akcija Budi moj sv. Nikola, Sjetimo se- buketi krizantema i molitve na vječnim počivalištima onih koje nitko nema obići). Rad s izbjeglicama iz Ukrajine, Bliskog istoka, kojima se pruža ne samo materijalna pomoć, nego su organizirali i tečaj hrvatskog jezika, druženja, ljetovanja.

Skrb za žrtve nasilja u obitelji, kao i podrška mnogima kojima su potrebne usluge Obiteljskog savjetovališta veliki su dio njihova prošlogodisnjeg djelovanja.

Udruga Radost

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Radost djeluje na području Grada Ploča i DNŽ od 2000. godine s ciljem skrbi i rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji i svojim programima i projektima unaprjeđuje kvalitetu njihovog življenja i socijalnu inkluziju u društvu. Udruga u svoj rad uključuje volontere i senzibilizira javnost za probleme ,potrebe i mogućnosti osoba s invaliditetom. Kroz projektne i programske aktivnosti udruga ima utjecaj na kreiranje lokalnih i javnih politika za osobe s invaliditetom, kao i stvaranje humanijeg okruženja, u kojem su oni bitni čimbenici izjednačeni sa svim drugim građanima (uklanjanju barijera, zapošljavanju marginaliziranih skupina i sl.). Udruga pruža nepostojeće ,nedostatne i unapređuje socijalne usluge poludnevnog boravka, osobne asistencije , psihosocijalne podrške, logopedske terapije ,pomoćnike u nastavi , radnu terapiju, edukacijsku rehabilitaciju, korištenje slobodnog vremena, savjetovanja i edukacije.

Pavo Orepić

Dr. Pavo Orepić je mladi neuroznanstvenik iz Ploča.

On je, naime, osmislio robotsku proceduru koja može kod zdravih ljudi izazvati halucinacije čujenja glasova u kontroliranim laboratorijskim uvjetima. To revolucionarno otkriće demonstrira radikalno drugačiji pristup istraživanjima u psihijatriji i otvara vrata ka mogućnostima razvijanja potpuno novih metoda liječenja halucinacija.

Pavo Orepić trenutno radi kao postdoktorant na Sveučilištu u Ženevi, gdje analizira moždane signale pacijenata s farmakorezistetnom epilepsijom koji imaju elektrode implantirane u mozgu, s ciljem otkrivanja kako mozak procesuira govor. Orepić je uspostavio suradnju s FER-om i bolnicom Vrapče. U suradnji s profesorom Mariom Cifrekom n aFER-u sudjeluje u mentoriranju doktoranda koji radi tehničku nadogradnju jedne eksperimentalne procedure koju je razvio u sklopu svog doktorata. Njegovi prijašnji radovi su pokazali da bi se ta procedura mogla koristiti kao klinički alat za detekciju raznih patoloških stanja svijesti. Rad ovog mladog znanstvenika već je uvelike međunarodno, pa i globalno prepoznat.

Mandolinski orkestar KUD-a Metković

Mandolinski orkestar KUD-a ,,Metković” nebrojeno je puta u protekloj godini oduševio metkovsku publiku svojom muzikalnošću-na Božićnim koncertima s različitim gostima, Koncertu ,,Sjećanje na Olivera” koji se već tradicionalno održava u Gradskom parku Metković te različitim priredbama u kojima je pratio folklorne sekcije KUD-a ,,Metković” pa sve do nadaleko poznate Smotre folklora ,,Na Neretvu misečina pala”.

Osim toga, Mandolinski orkestar u protekloj je godini predstavljao svoj Grad i Županiju gostujući na manifestacijama, koncertima i priredbama u Kotoru ( Crna Gora ), Slavonskom Brodu, Zagrebu, Vinkovcima, Žrnovu, Orebiću, Korčuli, Vrgorcu i drugdje.U studenom 2023. mandolinisti su po prvi put nastupili na XXVII. festivalu Mandolina hnota i tom prilikom osvojili 3. mjesto u A kategoriji mandolinskih orkestara.

Mandolinski orkestar ostvario je odličnu suradnju sa brojnim poznatim glazbenim imenima, klapama i crkvenim zborovima. U ovom trenutku orkestar broji 23 člana, koji zajedničkim entuzijazmom sire pozitivnu energiju gdje god zasviraju.

Popularni Članci