Na Mljetu vlada bezvlašće, spremni smo blokirati prolazak posjetiteljima!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Boris Scitar/VL/PIXSELL
Udruga za zaštitu prava vlasnika nekretnina i očuvanje izvornih vrijednosti katastarske općine Goveđari uputila je apel za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na području Mljeta, nakon što se navedeno pitanje već više puta pokušalo riješiti obraćanjem nadležnim institucijama, no bezuspješno.

Naime, Udruga u svom apelu navodi kako su temeljni problemi neriješeni imovinsko-pravni odnosi u okviru KO Goveđari, nedjelovanje Javne ustanove NP Mljet te narušeni sustav zaštite prirode i izvornih povijesno-kulturnih i etnografskih vrijednosti na navedenom području.

Kako u svom apelu tvrdi predsjednik Udruge Antun Matana, ukoliko se ne uspostavi meritorni i provedbeni dogovor te Plan i Program rada stanovništva i Nacionalnog parka, mještani najavljuju kako će blokirati prolazak posjetiteljima. Podsjetimo kako je slično već napravila i Crkva zbog nepoštivanja Ugovora koji je sklopljen s Nacionalnim parkom Mljet, a prema kojem je NP Mljet dužan isplaćivati Crkvi iznos od 10 posto prihoda od ulaznica, budući kako se za obilazak koristi i crkveno zemljište. Upravo iz tog razloga, Crkva je posjetiteljima blokirala pristajanje brodova i iskrcaj turista na otočić Sveta Marija, što je rezultiralo i sudskim sporom, a slično bi mogli napraviti i mještani.

Na tuđem se zemljištu zarađuju milijuni, bez plaćanja naknade

Tajnik Udruge Marin Perković u telefonskom razgovoru za Dubrovački dnevnik pojasnio je cjelokupnu situaciju.

- 'Problem je što imovinsko – pravni odnosi nisu razriješeni. Ne zna se gdje počinje, a gdje završava tuđe vlasništvo. Ne zna se što je crkveno, što državno, a što pripada mještanima. Mnoge staze prolaze preko privatnih parcela i naravno kako vlasnici traže da se njihovo vlasništvo valorizira. U pitanju su zemljišta koja su nekoć pripadala Crkvi, nakon čega su 1945. nacionalizirana, a sada se ponovno vraćaju Biskupiji. Međutim, u međuvremenu su se tu naseljavali ljudi. Slična je situacija i s pomorskim dobrom. Uvredljivo je i ponižavajuće da netko zarađuje milijune na tuđem zemljištu, bez plaćanja ikakve naknade,' prokomentirao je Perković te dodao kako od 60-ih godina pa do danas ni jedan prostorni plan nije zaživio.

Problemi funkcioniranja odnosa između Uprave NP Mljet i mještana, kako stoji u apelu, postoje još od samog osnutka nacionalnog parka kada su stanovnici dali svoju privolu za uvrštenje njihovih vlastitih posjeda i objekata u nacionalni park te su tom prilikom i sami preuzeli dio radnih obveza. Međutim, ubrzo su postali svjedoci nesređenih odnosa koji štete funkcioniranju čitavog područja.

- 'Postoje objekti čije imovinsko pitanje nije riješeno. Neki od njih propadaju već 14 godina, nemaju svoju svrhu ni namjenu, dakle nisu dostupni ni stanovništvu, a ni posjetiteljima, premda imaju svoju vrijednost,' kaže Perković.

 

Pomoćnik ministra vješto izbjegao susret s predstavnicima mjesnih odbora

Sporani su i građevinski radovi na sustavu kanalizacije i vodovoda na zaštićenom području NP Mljet.

- 'Dakle, radi se o zastarjelom projektu. Postoji i idejni i glavni projekt, ali ne i izvedbeni. Problem je i u tome što se radi o sredstvima iz Međunarodnih fondova koja za navedeni projekt moraju biti utrošena do 1. lipnja. Međutim, donesena je odluka kako će se projekt sada odrađivati samo kroz šumu jer bi u naselju bile prekinute septičke jame i postojali bi raskopi, što nije poželjno da se događa tokom sezone. Stoga se neće ispoštovati prvotni rok kako bi svi radovi trebali biti zaključeni do lipnja. No, ukoliko će se s projektom nastaviti tek u jesen, postavlja se pitanje što će biti s novcima koji do početka lipnja moraju biti utrošeni,' dodao je Perković.

U svom je apelu Matana naglasio kako je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep prisustvovao sjednici Upravnog vijeća NP Mljet, ali je također vješto izbjegao susret s predstavnicima Mjesnih odbora Polače, Soline i Goveđari. Navodno se na zakazanom sastanku nije pojavio, a nije ga prethodno ni odgodio.

Kako tvrde iz Udruge, mjesni su odbori na navedene probleme desetljećima upozoravali nadležne institucije, no uzaludno. Stoga ovaj put mole da im se pruži prilika za dogovor kako bi se kaos koji vlada na Mljetu nakon dugo vremena ipak priveo kraju.

Popularni Članci