Rekordne količine smeća iz Albanije prekrile mljetske plaže (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Kristina Čižić
- 'Inače se radi o velikim količinama smeća iz Albanije koje na Mljet doplutaju svake godine, no ovaj put je riječ o enromnim veličinama, duplo većim no što smo to običavali vidjeti. Ovo je neviđeno!,' riječi su kojima je nekadašnji ravnatelj, a danas djelatnik Nacionalnog parka Mljet Marin Perković opisao stanje na otoku. 

Upravo na njegovu inicijativu, aktivisti zelene udruge Planet Zemlja prije nekoliko dana su započeli s čišćenjem navedenog otpada koje bi se trebalo nastaviti sve do 21. travnja. Prema riječima predsjednika Udruge Ervina Poljaka, u pitanju su enormne količine smeća.

- 'Da čitavu godinu 20 ljudi čisti navedeni otpad, imali bi što raditi. Tu ima gotovo svega; od lopti, preko boca pa sve do narkomanskih igala. Najveći problem nam predstavlja uklanjanje stiropora zbog toga što se mrvi,' kazao je Poljak u telefonskom razgovoru za Dubrovački dnevnik.

Na pitanje hoće li i u naredno vrijeme biti organizirane slične akcije, Poljak navodi kako sve ovisi o otvorenosti Nacionalnog parka Mljet prema toj ideji budući kako područje zahvaća i sam nacionalni park.

 - 'Ova akcija je napola uspjela. Naime, prvotno smo zamislili da se ona odradi u dvije smjene, s dvije grupe volontera. Prvi bi uklanjali smeće koje danas uklanjamo, a drugi bi čistili staze. Nažalost, Uprava nije odobrila čišćenje staza,' kazao je Poljak.

Na projektu radi ukupno 25 volontera, od čega je i devetero djece u dobi od devet do 15 godina. Stoga ova akcija ima i odgojno - edukativni značaj. Čišćenje bi trebalo rezultirati i izložbom volontera koja bi trebala biti otvorena u nedjelju.

U tri dana čišćenja, volonteri su smećem napunili više od 300 vreća. U naredna tri dana u planu je čišćenje Saplunare i Uvale Lemuni. Ostaje vidjeti hoće li Vlada RH reagirati na ovaj problem i ponuditi adekvatno rješenje.  

Popularni Članci