STUDIRATI U MOSTARU? Pročitajte zašto je gotovo 2,500 hrvatskih studenata tamo ilegalno

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: wallpapersat.com / DD kolaž
Za mnoge mlade, poslije završene srednje škole u Hrvatskoj, alternativno je rješenje studiranje u BiH, odnosno na jedinom Sveučilištu izvan RH na hrvatskom jeziku, onom u Mostaru. Ovakvom rješenju pribjegavaju i brojni mladi Pločani, Dubrovčani, kao i oni iz drugih gradova naše županije, pa i regije.

Na Sveučilištu u Mostaru studira 16 000 studenata, od čega nešto manje od 2.500  pripada studentima koji dolaze iz Hrvatske, ponajviše iz Metkovića, Imotskog,  Splita, Dubrovnika i Ploča.

Hrvatski državljani studiraju isključivo uz plaćanje

Uz to da pri upisu nemaju pravo ni po kakvim rezultatima ostvariti upis na fakultet bez plaćanja, pri upisu se također traži da strani državljani, a redovni studenti, prijave boravište u BiH. Tradicionalno se to izbjegava. Više je razloga zašto se to događa, no dva su najveća. Za prijavu boravišta redovnih studenata u BiH, potrebno je izvaditi čak 11 potvrda, ovjera i raznoraznih papira, koji ukupno koštaju nešto više od 100 KM. Preračunavajući u našu valutu, iznose se kreće oko 400 kuna.

Uz to, u zemlji apsurda javlja se i još jedan problem,koji nije stran ni studentima u Hrvatskoj. Naime, stanodavci ih ne žele prijaviti, no samom prijavom i cijena stanarine bi bila veća, čime se plaćanje poreza redovno 'prenosi' na najmoprimce.

Novi trend – uzmi BiH državljanstvo ako možeš

Sve je češći trend da hrvatski državljani koji imaju pravo izvaditi BiH državljanstvo, koriste tu mogućnost, kako bi smanjili cijenu svog studiranja. Uz to, prijavljivanje se vrši navodeći kako žive u nekim mjestima,za koje mnogi ni ne znaju gdje se nalaze na karti.

No, jedini razlog nije samo da se izbjegne eventualno plaćanje fakulteta. Naime, ova mogućnost  nudi i jeftinije bonove za  obroke u menzi, koji inače za državljane Hrvatske u jedinoj studentskoj menzi košta 5 KM, dok za državljane BiH uz razne subvencije dođe duplo jeftinije, oko 2,50 KM. Iako se mnogima ne čini puno dati ni 20 kuna za obrok, potrebno je naznačiti da je isti i u hrvatskim menzama osjetno jeftiniji.

Srećom po mlade iz Hrvatske, u BiH niti jedna služba, pa ni Služba za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti, ne provjerava gdje redovni studenti žive, a povezanost institucija je na razini kamenog doba.

Teo Grančić / Pločanski dnevnik

Popularni Članci