STVARA LI SE ORGANIZIRANA KRIMINALNA SKUPINA Je li ravnateljica Deša Rathman prva na listi za odstrel zbog termoelektrane?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grad Ploče
Lučka uprava Ploče nalazi se u jednoj specifičnoj situaciji, a koja je možda najbolje saglediva preko projekta Terminala rasutih tereta kojeg radi u partnerstvu s Lukom Ploče d.d. Upravo na njemu reflektiraju se neobične povlastice koncesionara, Luke Ploče d.d. koje proizlaze iz prvenstvene koncesije i  koji s jedne strane manipulira rokovima jedne od trenutno najskupljih investicija u Hrvatskoj.  Tekst prenosimo s portala politika.com u integralnoj verziji

Teret odgovornosti za kašnjenje, a samim tim i financijske posljedice, snosi Lučka uprava, odnosno Država, odnosno građani. No,događaju se i neke neobične kadrovske križaljke gdje su na važnim i vitalnim funkcijama postavljenim od strane Vlade, zasjeli ljudi iz, ni manje, ni više, već HDZ-ovih kadrova što se kosi svakoj vladajućoj praksi i provođenju politike koja je dobila potporu birača. Cijena? To tek ostaje za vidjeti.

Koliki utjecaj politika ima na vođenje Lučke uprave jasno je iz same činjenice što je u službi Vlade i Ministarstva, gdje se smjene vodstva događaju zajedno sa smjenom političke vlasti, što je već postala ustaljena praksa i što se dogodilo  dolaskom SDP-a na vlast kada su postavili na čelo Lučke uprave Ploče stranačku uzdanicu Dešu Rathman. S druge strane tu je prvenstveni koncesionar Luka Ploče d.d. u funkciji privatnog sektora,  vođen pod palicom HDZ-ovog kadra koji pak uživa brojne povlastice upravo na račun Lučke uprave, a koje mu je u prošlosti dodatno osigurala - politika.

Deša Rathman je svojim dolaskom napravila prve pomutnje samim tim što je prekinula kontinuitet monopolskog upravljanja od strane HDZ-a, a potom sada mrsi račune preispitivanjem rješenja koja su nastala uslijed dugogodišnje političke kompatibilnosti Lučke uprave i prvenstvenog koncesionara Luke Ploče d.d. Ispituju se eventualna pogodovanja uzrokovana upravo tim, a koja su išla na štetu Lučke uprave, samim tim i Države, jer kako doznajemo, i dubinska analiza i revizija poslovanja su u tijeku. Ove aktivnosti nekima su očito stale na žulj.

Što se sve krije iza Terminala rasutih tereta?

Medijski prostor već dugo okupira  kontinuirano naglašavanje problematične poslovne suradnje Lučke uprave Ploče i prvenstvenog koncesionara Luke Ploče d.d. na čelu s Pavlovićem zbog projekta Terminala rasutih tereta (TRT). Navedeni projekt po principu javno-privatnog partnerstva podrazumijeva odnos u kojemu je svaki od partnera odgovoran za izvršavanje svog dijela obaveza. Tako je Lučka uprava zadužena za izgradnju infrastrukture, a Luka Ploče d.d. za prekrcajnu opremu, bez koje projekt zapravo nema smisla.

Za one koji ne znaju, TRT je u funkciji adekvatnijeg skladištenja rasutih tereta, konkretno također ugljena, na kojemu Luka Ploče d.d. gradi svoje poslovanje, a sada to isto poslovanje samo nadograđuju idejom termoelektrane na ugljen. TRT je tako još jedan projekt kojeg je preuzela Rathman u nasljeđe skupa s nagomilanim problemima kojima je bio opterećen zbog brojnih grešaka i nedorečenosti koje su nastupile u početnim fazama vođenja projekta. Te probleme potvrdila je i Svjetska banka u svom izvještaju od lipnja 2011. godine, znači godinu i pol dana prije dolaska novog vodstva, gdje je među argumentima kojima je odobrila drugi kredit od 50 milijuna eura Lučkoj upravi,  prepoznala nužnost davanja kredita, zbog, kako je sama detektirala, akumuliranih kašnjenja na projektu TRT i financijskih posljedica koje su tim proizišle.

Naime, projekt je načet  još u vrijeme ravnatelja Tomislava Batura, gdje je važnu ulogu u vođenju projekta imao  Mladen Dugandžić, kojeg je spomenuti ravnatelj otpremio u prijevremenu mirovinu s čak 160 tisuća kuna otpremnine koje mu je omogućila Lučka uprava...

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Ivan Crnotić
Pollitika.com

Popularni Članci