Županija Neli Sršen neće oduzeti titulu počasne građanke zbog Kordića

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
Župan Nikola Dobroslavić izjasnio se oko sporne izjave Nele Sršen u kojoj je javno pohvalila osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića. 

U svojoj izjavi dao je do znanja kako joj neće biti oduzeta titula počasne građanke Dubrovačko – neretvanske županije koja joj je dodijeljena 2005. godine.

- 'Izjava dr. Nele Sršen o gosp. Dariju Kordiću može se doista različito shvaćati, pa su je tako neki shvatili kao pravdanje ranih zločina. Međutim, dr. Sršen se, odmah reagiravši, ogradila od takvih shvaćanja pojasnivši što je mislila u svojoj izjavi i odbacivši i samu pomisao da bi ona pravdala ili hvalila ratne zločine. Stoga smatramo prvu izjavu dr. Sršen nespretnom, smatramo da druga izjava odražava stvarna stajališta dr. Sršen, inače poznate kao iznimne dobrotvorke, za što je i dobila titulu počasne građanke Dubrovačko-neretvanske županije.

Zbog toga mislim da nisu ispunjeni uvjeti za predlaganje Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije oduzimanje titule počasne građanke dr. Neli Sršen,' odgovorio je župan na upit Dubrovačkog dnevnika.

S druge strane, iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH već su najavili oduzimanje titule počasne konzulice RH u Italiji zbog sporne izjave. 

Podsjetimo, Sršen je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazala kako je Kordić utjelovljenje pojma Hrvat, a koji je u Haagu osuđen zbog pokolja u Ahmićima. 

- 'Toliko istinskog dostojanstva, osjećaj blaženosti i spokoja te superiorne dimenzije svijesti, sve ovo karakterizira Darija, koji utjelovljuje pojam Hrvat! U njemu nema mjesta za ljutnju, za mržnju, netoleranciju, samo ljubav za sve, za domovinu, Boga. Dario je lekcija života i ljudskoga digniteta. Sretna sam što mogu još uvijek upoznati takva bića! A 17 godina nakon oduzete slobode, na Darijevu licu i u očima zrače samo netipična ljudska toplina i ljubav. Dario je duhom i sviješću uvijek bio slobodan,' kazala je Sršen. 

Ivona Butjer / Petar Ipšić 

Popularni Članci