PRIVATIZACIJA DUBROVKINJE Vrijedno zemljište kraj Remize mijenjali za Čučukov nedovršeni kat s potkrovljem

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Privatizacija tvrtke Dubrovkinja tema je o kojoj nitko nikada nije ozbiljno pisao, a Dubrovački dnevnik nastavlja sa serijom tekstova o nevjerojatnim postupcima Uprave iz kojih je vidljivo na koji je način vrijedna društvena imovina dospjela u ruke odabranih privatnih osoba, na štetu tvrtke, radnika i svih građana Dubrovnika.

Ovaj put istražili smo kako je tvrtka Dubrovkinja nuova 'izgubila' vrijedno zemljište u poslovnom centru Dubrovnika, između Libertasove remize i trgovačkog centra Tommy, preko puta nove zgrade Atlantske plovidbe. Jasno je kako se radi o nevjerojatno vrijednom zemljištu u Vukovarskoj ulici u samom središtu poslovnog centra Dubrovnika.

Nedovršen kat s potkrovljem za diskont i stotine kvadrata

Kao što se ovih dana mogu uvjeriti svi Dubrovčani, na ovom zemljištu krenuli su radovi i postavljena je tabla s podacima o investitoru. Sadašnji vlasnik nekadašnjeg zemljišta Dubrovkinje je tvrtka Villa Zaton, iza koje prema javno dostupnim informacijama stoje irski investitori.

Dubrovkinja je ovo zemljište 'izgubila' zamjenom nekretnina s poduzetnikom Petrom Čučukom 2001. godine. Ugovor o kupoprodaji zamjenom nekretnina potpisali su Predsjednik uprave Dubrovkinje Nuove Pavo Miloglav i Tanja Čučuk, supruga dubrovačkog poduzetnika, koji je svojedobno bio vlasnik disko kluba Sun City u iznajmljenom prostoru od Dubrovkinje, u takozvanoj zgradi Pema. Ugovor je potpisan 2. veljače 2001., uz odobrenje Nadzornog odbora tvrtke i Odluke od 23. siječnja 2001. Članovi Uprave uz Pava Miloglava u tom vremenu bili su još i Marijan Mrkušić, Katica Matić i Ante Srhoj, dok su u nadzornom odboru sjedali Niko Pendo, Božidar Memed, Ivan Bajić, Đino Kralj i Mato Beus, prema podacima Državne revizije.

Kako doznajemo, članovi Nadzornog odbora inzistirali su na stručnoj procjeni spomenutih nekretnina prije donošenja odluke o ovoj zamjeni. Uprava je na kraju odlučila stručnu procjenu stručno povjeriti samom članu Uprave, ovlaštenom sudskom vještaku Anti Srhoju, Čučukovom bliskom prijatelju s kojim i danas posluje. Njih dvojica, Čučuk i Srhoj, danas su vlasnici trgovačkog centra Downtown.

Tim Ugovorom Dubrovkinja je obitelji Čučuk ustupila poslovni prostor diskont izgrađen na čestici zemljišta površine 790 kvadrata. U zamjenu je dobila dva Čučukova nedovršena novoizgrađena stana, svaki površine 92 kvadrata. Riječ je o stanovima na drugom katu i potkrovlju koje je Čučuk podigao na obiteljskoj kući na adresi Lichtensteinov put i koji su bili u 'roh bau' izdanju. Čučuk u tom trenutku uopće nije bio uknjižen na spomenute stanove, a na njih se još dugo godina nakon ove transakcije nije uknjižila niti Dubrovkinja nuova.

'Dobra' procjena vrijednosti nekretnina

Poslovni prostor Dubrovkinje prema Elaboratu o procjeni vrijednosti Poduzeća, bio je procijenjen na iznos od 375 tisuća i 189 njemačkih maraka, a prema Ugovoru s Tanjom Čučuk kupoprodajna cijena iznosila je 1.298.304,00 kn ili 313 tisuću i 80 njemačkih maraka, što je za oko 62 tisuće manje od procijenjene vrijednosti u elaboratu.

Kupoprodajna cijena stanova obitelji Čučuk iznosila je 1.298.304,00 kn ili 331 tisuću i 200 njemačkih maraka. Iako je vrijednu nekretninu društvo Dubrovkinja zamijenilo ispod prvotno procijenjenog iznosa, na kraju je zbog ove transakcije ostalo čak i dužno obitelji Čučuk razliku cijene u iznosu 71.030,40 kuna ili 18 tisuća i 120 njemačkih maraka.

U ugovoru između Pava Miloglava i Tanje Čučuk navodi se obaveza plaćanja razlike koja bi se trebala 'obaviti prijebojem s drugim potraživanjem od kupca.' Nije poznato kako je Dubrovkinja nuova obitelji Čučuk na kraju nadoknadila ovaj dug, a dokumentacija o tome nije dostavljena ni službenim tijelima. Ovo nije jedini posao i kupoprodaja nekretnina Čučuka i Srhoja s tvrtkom Dubrovkinja nuova, o čemu će više riječi biti u nekom o sljedećih nastavaka.

Nisu se uknjižili na stanove

Državni ured za reviziju je uvidom u zemljišne knjige Općinskog suda u Dubrovniku u ožujku 2003. utvrdio da je Čučuk izvršio upis prava vlasništva poslovnog prostora diskonta izgrađenog na čestici zemljišta površine 790 m2 na svoje ime. S druge strane, pravo vlasništva za novoizgrađene stanove Dubrovkinja do tada nije upisala u zemljišne knjige te nije obavila upis prava vlasništva spomenutih stanova na svoje ime. Iako su u tom trenutku 2003. godine čini kako je društvo Dubrovkinja nuova oštećeno zbog postignute manje cijene i duga, to nažalost ni blizu nije kraj apsurda ove transakcije i lošeg poslovnog podviga.

Dok Petar Čučuk svoju vrijednu nekretninu 2003. iznajmljuje trgovačkom lancu DM i od toga ubire prihod, koji je mogao pripadati Dubrovkinji koja je u problemima i otpušta radnike koji su dugo godina plaću dobivali u bonovima, direktor Pavo Miloglav sa svoja dva roh bau stana nije radio baš ništa. Bila je to loša poslovna odluka i mrtvi kapital Društva koji je godinama čekao neko bolje vrijeme koje je moglo doći tek s novom prodajom tih stanova.

Prodali ih za gotovo istu cijenu

Uprava Dubrovkinje 2004. godine se odlučila prodati ta dva stana. Kako je navedeno u ugovorima, jedan je prodan 29. prosinca 2004., a drugi 8. veljače 2005. Oba su prodana onako kako ih je Dubrovkinja i dobila, u nedovršenom izdanju, jedan za 778 tisuća i 559 kuna, a drugi za 781 tisuću i 100 kuna.

Dakle, tri godine nakon što je ugovorena zamjena nekretnina Dubrovkinja se konačno uknjižila na svoje vlasništvo i prodale dva nedovršena stana i na toj transakciji zaradila tek nekih 260 tisuća kuna. Ako se uzme u obzir da su te nekretnine tri godine bile mrtvi kapital Društva, može se zaključiti kako s ovom transakcijom Dubrovkinja ni u kojem slučaju nije profitirala jer je stanove prodala po gotovo istoj cijeni za koje ih je dobila. Potrebno je naglasiti i da je cijena metra kvadratnog poslovnog prostora još ranijih godina bila 2 tisuće njemačkih maraka, o čemu smo već pisali. No, nažalost, ni tu nije kraj.

Čučuk i Villa Zaton

Zanimljivo je da u isto vrijeme, dakle 2005. godine, i Petar Čučuk odlučuje prodati svoju nekretninu koju je dobio od Dubrovkinje zamjenom za dva stana, a na kojoj je već ostvario dio prihoda od najma DM-u i kreditnih aranžmana gdje mu je ova nekretnina poslužila za zalog.

Petar i Tanja Čučuk sklopili su ugovor o prodaji nekretnina s tvrtkom Villa Zaton, a prodaja nekretnina slijedi uz cijenu od nevjerojatnih 2 milijuna i 700 tisuća eura ili gotovo 20 milijuna kuna! Podsjetimo, Dubrovkinja je njegove stanove u isto vrijeme prodala za nešo više od milijun i pol kuna. Bio je to jako dobar posao s nekretninama za obitelj Čučuk, koja je na tom području i do tog trenutka obavljala gospodarsku djelatnost. Uz iznajmljivanje diskonta DM-u, bili su vlasnici ugostiteljskog objekta za kojega se dugo vodio spor između Dubrovkinje nuove i Hotelsko-turističkog i trgovačkog društva Stadion, u čijoj je upravi bio i član Dubrovkinje Marijan Mrkušić. Nekretnina je na kraju pripala Čučuku.

Sve ostalo je povijest i jako dobar nekretninski biznis Čučuka uz pomoć Srhoja s Miloglavom, koji je još uvijek na čelu tvrtke Gravosa, pravne sljednice tvrtke Dubrovkinja nuova. Čučuk je sa Srhojem vlasnik trgovačkog centra Downtown i upravo ulazi u gradnju još jednog trgovačkog centra, na atraktivnom zemljištu u Srebrenom, na području u blizini centra gdje je nekada stotine Konavljanja i Župljana zapošljavala tvrtka Dubrovkinja Župa - Konavle. Podsjetimo, privatizaciju tvrtke Dubrovkinja Dubrovački dnevnik je započeo s analiziranjem privatizacije tvrtke Dubrovkinja nuova, a uz Dubrovkinju Župa – Konavle poduzeće je podijeljeno još i na Dubrovkinju trade i Dubrovnik shopping centres, koje je uključivalo robne kuće. Upravo uz privatizaciju robne kuće Minčeta veže se i ponavlja ime tvrtke Villa Zaton, koja je sadašnji vlasnik zemljišta između robne kuće i zgrade Elektrojuga.

Nastavlja se...

lk