Država prodaje dva bankomata HDZ-a i HSLS-a

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Prkos
Dvije državne kompanije su mogle biti izuzetno uspješne tvrtke, ali. Nakon ali dolaze sudski spisi Fimi Medije. Tko god da preuzme udjele Croatia osiguranja, odmah će postati vodeći hrvatski osiguravatelj. Naime, CO je vodeće osiguravajuće društvo, a drže trećinu tržišta. Na drugom mjestu je Agram grupa s Eurohercom i Jadranskim osiguranjem.

U prošloj godini CO je imao ukupnu zaračunatu premiju od 2,7 milijardi kuna, što je tri posto manje nego godinu ranije.
Ni CO, baš kao ni druge državne tvrtke nije zaobišla sudbina „državnih bankomata“, iz kojih se godinama izvlačio novac. Napomenimo da je u doba koalicije HDZ-HSS-HSLS ovu državnu tvrtku vodio član i Nadzorni odbor HSLS-a.
Takvim ponašanjem i HPB je došao 2009. u ogromne minuse. Dolaskom predsjednika uprave Čeda Miletića ta banka radi po standardima, pa i ostvaruje dobit.
Sve u svemu cilj je prodati 50% udjela u obje tvrtke, dokapitalizacija, te zadržavanje kontrole nad navedena dva društva.
Zainteresirana društva za CO su: Adris grupa, PZU te slovenska osiguravajuća tvrtka Triglav osiguranje, dok će se za HPB boriti: EBRD, mirovinski fondovi, neke od postojećih hrvatskih banaka ili banka koja tek namjerava ući na hrvatsko tržište.



 

Popularni Članci