Rixos Libertas srušio skaline kako bi onemogućio pristup plaži (VIDEO)

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Petar Ipšić
Radnici hotela Rixos Libertas dovršili su ono što su započeli jučer, a pokušali još barem dva puta prošle godine. Skalini koje je s kupališta Pogačić zbog pristupa hotelskoj plaži izgradila udruga Divlja liga vaterpolo smrskani su, a građanima je onemogućen pristup kupalištu s jugozapadne strane.

Kako smo ranije izvijestili, radnike tehničke službe bivšeg hotela Libertasa, a današnjeg turskog Rixosa, u akciji rušenja skalina dva puta su spriječili građani i volonteri udruge Divlja liga vaterpolo.

Posljednji put, jutros, intervenirao je predsjednik Udruge Igor Legaz. U njegovom odsustvu radnici su završili demoliranje skalina.

Legaz je naime za to vrijeme bio na ispitivanju u policiji jer ga je vodstvo hotela prijavilo zbog narušavanja javnog reda i mira. 

Nakon što smo stigli na 'gradilište' predstavili smo se hotelskom zaštitaru i rekli da smo novinari i da ćemo napraviti par fotografija. On nam je najprije to dozvolio, a onda se na trenutak nećkao pa nam je jedna fotografija ispala ovako. 

Tako naime izgleda dlan zaštitara na fotoobjektivu Dubrovačkog dnevnika.  

Podsjetimo, u srpnju 2013. godine Županijska skupština hotelu je dodijelila koncesiju za gospodarsko korištenje pomorskog dobra, koju je hotel počeo konzumirati u rujnu iste godine. Igor Legaz je povezne skaline izgradio u međuvremenu. -'Skale su zatečene prije ugovora o koncesiji i ne smiju ih dirati', rekao nam je Legaz ranije danas. 

-'I jedni i drugi su u prekršaju', kaže Ivo Klaić, viši savjetnik za pomorsko dobro Dubrovačko – neretvanske županije. –'Niti Legaz ima pravo graditi, niti hotel ima pravo rušiti nešto što je izgrađeno nelegalno. Za to postoji nadležna inspekcija', dodaje Klaić i zaključuje kako 'hotel za rušenje nije ishodio dozvolu od Županije', davatelja koncesije.

-'Koncesija predviđa gospodarsko korištenje, a nikakve zapreke pristupa ne smiju se postavljati', dodao je Klaić. Ipak, rušenjem ovih skalina zapreka je, može se tako promatrati, postavljena. 

Odluka Županijske skupštine kaže sljedeće: -'Najpovoljniji ponuditelj dužan je za svaku eventualnu gradnju ili rekonstrukciju ishoditi suglasnost Davatelja koncesije, te lokacijsku dozvolu odnosno potvrde na glavne projekte'.

Na teren su u konačnici izašli i djelatnici Lučke kapetanije Dubrovnik koji su zabranili daljnje rušenje. Ipak prekasno. 

Dodajmo također, u naumu da spriječi prelaske građana na plažu koja tada nije bila pod koncesijom, hotel je pokušao svašta. Prije četiri godine, 2010., na dnu skalina ispod Kvaternikove ulice izgradili su zid kojeg su prema rješenju Građevinske inspekcije iz svibnja iste godine morali ukloniti. Žalili se jesu, prošlo im nije. Kako jučer, tako i danas, zid je još tamo. Viši stručni savjetnik za pomorsko dobro u županiji Dubrovačko-neretvanskoj Ivo Klaić rekao nam je da je Hotelu izdan nalog da sporni zid ili ukloni ili legalizira (?!).

Popularni Članci