NAKON OTKAZA KONOBARA Inspekcija rada češlja poslovanje hotela President

Autor: Maro Marušić Autori fotografija: Nikša Klečak
Nakon objave teksta Dubrovačkog dnevnika, reagirali su inspektori rada

Nakon što smo pisali o otkazima osam konobara u hotelu President, interesiralo nas je tko će preuzeti njihov posao, s obzirom da je kraj sezone, pa neće biti lako naći radnike, odnosno znači li to da će postojeći zaposlenici raditi još više prekovremenih, ali iz Valamara, koji upravlja spomenutim hotelom, rekli su nam da nam ne mogu odgovoriti, jer je riječ o poslovnoj tajni.

Stoga smo se obratili inspekciji rada Ministarstva rada i mirovinskog sustava da nam kažu jesu li njihovi inspektori posjetili hotele u Dubrovniku kojima upravlja Valamar, te što su pronašli s obzirom da bivši radnici optužuju poslodavca za izrabljivanje. Iz resornog Ministarstva su nam kazali da je upravo u tijeku inspekcijski nadzor inspektora rada u hotelu President, i to u području radnih odnosa, među kojima će se utvrđivati i okolnosti vezane za otkaze ugovora o radu, te uvjete rada.

Možda je baš tekst Dubrovačkog dnevnika potaknuo inspektore na kontrolu, jer je čudna slučajnost da upravo nakon naše objave traje inspekcijski nadzor u hotelu President vezan uz otkaze i uvjete rada.

Inspektori resornog Ministarstva u hotelima pod kontrolom Valamara ove godine su već obavili dvije inspekcije, ali one nisu bile vezane za ugovore o radu, već za zaštitu na radu u kojima su utvrdili određene propuste Valamara, te ih kaznili.

-Inspektori rada u području zaštite na radu obavili su tijekom 2014. godine dva inspekcijska nadzora kod Valamara, ali ne u Presidentu, već u hotelima Argosy i Lacroma. Inspekcijskim nadzorom provedbe propisa o zaštiti na radu inspektor rada je utvrdio propuste poslodavca u pogledu propisane obaveze ispitivanja sredstava rada koje poslodavac koristi, te je u skladu s odredbama čl. 92. st. 1. podst. 4. Zakona o zaštiti na radu („Narodne novine“ br. 71/14), u vezi s čl. 42. st. 1. navedenoga Zakona, naredio njihovo ispitivanje – kazali su nam iz Ministarstva.

Također nas je zanimalo koliko su sveukupno obavili kontrola u vezi poslovanja svih hotela u Dubrovniku, te što su pri tom utvrdili.

-Osim navedenih inspekcijskih nadzora, inspektori rada Inspektorata rada, Ispostave u Dubrovniku, obavili su tijekom 2014. godine inspekcijske nadzore u još 15 hotela na području Dubrovnika, Cavtata i Korčule, te ovisno o utvrđenom činjeničnom stanju protiv poslodavaca poduzimali zakonom propisane mjere – zaključili su u resornom Ministarstvu.

Ministarstvo ne navodi jesu li se inspekcije u tim hotelima obavljale u područjima radnih odnosa. Bilo kako bilo, možemo zaključiti da sve do objave našeg teksta, inspektori rada tijekom ove godine nijedanput nisu istraživali radne uvjete u kojima rade zaposlenici hotela u Dubrovniku, a kojima upravlja Valamar.

Zaista, statistika im nije za pohvalu. S druge strane, porezna inspekcija bez pardona zatvara male objekte, pa jedino možemo konstatirati da postoji velika razlika između malih i velikih firmi i načina na koje se oni kontroliraju i kažnjavaju.

Popularni Članci