LIBERTAS RIXOS DOBIO 'ŽUTI KARTON' Hotel mora mijenjati diskriminirajuća pravila ponašanja na plaži!

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: Petar Ipšić
Hotel Libertas Rixos morat će mijenati diskriminirajuća i djelomično urnebesna Pravila ponašanja na području bazena i plaže koja su izvješena prošlog tjedna. Njima se domaćem stanovništu izričito zabranjuje korištenje plaže ispod hotela, sunčanje na zidu i unošenje vlastitih ručnika.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam, pomorstvo poduzetništvo i energetiku Ivo Klaić podsjeća kako je koncesija koju ima hotel Libertas Rixos standardna koncesija otvorenog tipa te da 'ne može i ne smije biti zabrane za građane koji nisu gosti hotela'.

Libertas Rixos je upozoren da Pravila na plaži hotela moraju biti usklađena s Ugovorom o koncesiji.

 -''Hotel nam je 28. svibnja dostavio Pravila ponašanja na području bazena i plaže, a mi smo im već 2. lipnja podnijeli naše prigovore', rekao nam je pročelnik Klaić.

Klaić kaže kako je nekoliko 'pravila' sporno, a ponajviše bode oči prvo koje, gramatički ne baš najtočnije, kaže 'Područje bazena i plaže je isključivo za korištenje gosta hotela Libertas Rixos Dubrovnik'. Takvo pravilo je, kaže Klaić, potpuno u suprotnosti s Ugovorom o koncesiji.

U sukobu s Odlukom Županijske skupštine i Ugovorom o koncesiji je i pravilo kojim se 'strogo zabranjuje ležanje i sjedanje na zidu', ali i odredba o unošenju hrabe i pića izvana te o korištenju vlastitih ručnika.

U suštini, Hotel nema osnove ni prava za provođenje ovakvih nebuloznih pravila.

Županija je zatražila hitne korekcije kaže Klaić, ali i dodaje kako je u ovakvim situacijama važno postići ravnotežu ili kompromis između potreba lokalnog stanovništva i legitimne želje hotlijera za pružanjem kvalitetne usluge na pomorskom dobru obuhvaćenom koncesijom koju plaćaju.

-'Hotel može ne dozvoliti da netko tko nije hotelski gost sjedi za stolom i jede hranu koju je unio izvana ili da bez naknade koristi ležaljke i suncobrane, ali nikako ne može zabraniti da građani sa sendvičem i sokom i na svom ručniku sjede na zidu, sunčaju se ili kupaju', slikovito je pojasnio Klaić.

-'Hotel mora shvatiti da su u posjedu koncesije otvorenog tipa kao i uglavnom svi hoteli u Dubrovniku, osim primjerice Exclesiora, i da se na ovakva kršenja Ugovora o koncesiji ne može zažmiriti', zaključio je.  

Ivo Klaić se u odgovoru na naš upit osvrnuo i na ovotjedno devastiranje skala 'despet' koje je s jugozapadne strane, s kupališta Kačuo, postavila udruga Divlja liga vaterpolo. Skale 'despet' izgrađene su u kolovozu prošle godine, a Hotel ih je pokušao rušiti veći broj puta.

-'Praćenje i provođenje Ugovora o koncesiju vrši Povjerenstvo za praćenje a koje je sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama osnovala Županijska skupština. Županija je zainteresirana za uredno provođenje ugovora o koncesijama, sa svoje strane prati sukladno informacijama koje ima i uključuje se kad joj je to u nadležnosti. U konkretnom slučaju Županija će izvijestiti Povjerenstvo te nadležna tijela, slijedom čijih će nalaza Županija poduzeti potrebne mjere', stoji u odgovoru pročelnika Upravnog odjela za turizam, pomorstvo podruzetništvo i energetiku Ivo Klaić.

Hoće li Povjeresntvo naći da je ovakvo ponašanje grubo kršenje Ugovora o koncesiji i sankcionirati Hotel teško je pretpostaviti, ali da imaju pravo Rixosu oduzeti koncesiju nije upitno.

Popularni Članci